недеља, 24. јул 2016.

Ako me ne voliš ne zadržavaj me....(Venera opozicija Saturn)

Srećan je ko ume da voli...

"Što sam bivao stariji, sve manje su me ispunjavala sitna zadovoljstva koja mi je život pružao i sve jasnije sam shvatao gde treba tražiti prave izvore radosti i smisla. Naučio sam da biti voljen ne znači ništa, a da je voleti sve, da je sposobnost da osećamo, ono što daje vrednost i i lepotu našem postojanju. Gde god bi se na zemlji pojavilo ono što se može nazvati srećom, bilo je satkano od emocija. Novac nije ništa, moć nije ništa. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesrećni. Lepota nije ništa, video sam lepe muškarce i lepe žene koji su bili nesrećni uprkos svojoj lepoti. Ni zdravlje nije sve; svako je zdrav ko se tako oseća; bilo je bolesnika punih volje za životom koji su je negovali do samog kraja i bilo je zdravih koji su venuli mučeni strahom od patnje.
Ali sreća je uvek bila tamo gde je neko umeo da voli i živeo za svoja osećanja; ako ih je negovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo. Lepota ne pruža radost onome ko je poseduje, već onome ko ume da je voli i da joj se divi..."

(Herman Hese)


Da, zaista su srećni oni koji umeju da vole, koji život i svet oko sebe posmatraju zaljubljenim očima....oni znaju tajnu da je ljubav pokretač svega, da se iz ljubavi i novi život rađa. Kako prepoznajemo ljubav....Jednostavno zagledajte se u nečije oči i ako tamo vidite sebe onda je to ljubav ni manje ni više.....Sve drugo je iluzija.... 
U astrologiji kada kažemo ljubav mislimo na Veneru i obrnuto kada kažemo Venera mislimo na ljubav, i ako Venera nije samo ljubav. Na Blogu postoji jedan opširan tekst na temu ljubav i astrologija, napisan 23.Januara 2013. i ima za sada 32803 pregleda:

Ljubav i astrologija... kako volimo, koga volimo i još ponešto..U poslednje vreme često se susrećem sa klijentima koji imaju natalni aspekt Venera opozicija Saturn. Bilo je i onih koji nemaju taj aspekt ali su u vezi sa ljudima koji ga imaju. I sama sam imala to iskustvo! Od kako je tranzitni Saturn u Strelcu svi oni koji imaju Veneru u Blizancima (natalno) takođe imaju ovaj aspekt kao tranzitni. Mnogi ga sada imaju u direkcijama (jedan stepen jedna godina), kao i u Solarnim horoskopima! Pisala sam narvno o ovom aspektu uglavnom tranzitnom. Poslednji put smo imali ovaj aspekt na tranzitnom nebu 4.Juna 2016, kada je Tran Venera u Blizancima bila u opoziciji sa Tran RxSaturnom u Strelcu:

Venera opozicija Saturn....Usamljena srca...

Lako je sa dobrim aspektima, sekstilima, trigonima, ponekad i konjukcijama. Mada i sa njima treba znati i umeti :)). Izabrala sam ovu opoziciju jer sam primetila da se bar oni koje sam upoznala a imaju ovaj aspekt sa njim teško nose. Noćas sam sanjala nečiji povratak, što me je priznajem prilično uznemirilo, jer takav scenario ne želim u stvarnom životu. Moj Merkur (razmišljanje, pisanje, komunikacija...) je to znate u Lavu (ljubav) sada je i tranzitni Merkur u Lavu i eto novog teksta, na temu ljubavi ali više u smislu kako se boriti i izboriti sa ovom opozicijom:


Kako da se opusti Venera kako da uživa, voli, pusti da je vole, kako da bude u preko potrebnoj harmoniji, kada na nju pada senka Saturna i negova potreba da ograniči, zakoči, prizove osećanje dužnosti, odgovornosti? Kako živeti i preživeti ovaj aspekt?

Saturn - Venera "kameni cvet"
Kako kada se ovde cvet (Venera) okameni (Saturn). Emocijama zavlada hladnoća, koja se ponekad  i u led pretvori. Nije Veneri lako da se suprostavi ovom starom učitelju, niti joj je jasno, šta zapravo treba da nauči, koje lekcije?  Ona vrlo teško kroz život savladava ove lekcije, još ako je Saturn retrogradan često ih ponavlja! Ovaj aspekt ima višestruke uticaje, ovde ću se osvrnuti na emotivno-ljubavne! Kako ova osoba doživljava emocije, ljubav, odnose, veze (Venera). 
Sa ovim aspektom obično idu teški i komplikovani međuljudski odnosi, posebno oni ljubavni.
I uvek su krivi svi drugi a ne ta osoba. Za svoju nesigurnost kriviće uvek one druge - svoje partnere. Sa ovim aspektom osoba misli da nije voljena, i da ona ne može biti srećna u ljubavi. Ljubav - Veneru ovde Saturn negira, guši, hrani je strahovima, Venera nema onu izvornu spontanost i gubi sposobnost da voli bez uslova, sposobnost da voli i da ne traži ništa za uzvrat.
Ovo je jedna od najvažnijih lekcija ovog aspekta, da se ljubav mora davati bez uslova i ograničenja.... 


 

Ako me ne voliš, ne zadržavaj me....
Ovaj aspekt je mnogo bitan u mladosti, u prvim ljubavnim iskustvima i saznanjima, uticaj Saturna na Veneru u tom periodu je gotovo presudan. Što Saturn postavi veća ograničenja i kočnice, suzdržavanje i slično, kako vreme prolazi ova osoba se sve više zatvara i gradi nevidljivi zid oko sebe. Mnogo je teško biti u ljubavnom odnosu sa ovakvom osobom, jer se posle nekog vremena osoba koja je u kontaktu sa osobom koja ima ovaj aspekt umori od stalne borbe da taj zid sruši i napušta ovu osobu, posle možda puno godina zajedničkog života. Pri tom će osoba sa ovim aspektom sve uraditi da bude napuštena. Ipak, često se dešava da baš ta osoba (sa Venera opozicija Saturn) zadržava partnera, i onda kada tu osobu više ne voli, a sve zbog osećanja dužnosti. Što je priznaćete ponižavajuće....Prođu godine dok se ova druga osoba "dozove pameti" i shvati da ljubavi tu nema...Zbog ovoga i ovakav naslov.

Sa ovom opozicijom gde se Veneri suprostavlja Saturn, brak ili veza se često pretvaraju u suprostnost ljubavi...Pod uticajem Saturna u nekom periodu ove osobe postaju ravnodušne, emocije se hlade i oni se povlače i ne retko veze ili brak se prekidaju ili dođe do razdvajanja...Problem je samo što godinama čekaju na takav potez.
U dobrom aspektu Saturn uvek donosi vernost, trajnost, odanost, dužnost ....ovde (opozicija) on se pretvara u svoju suprotnost, pa donosi ljubomoru, fizičku ohlađenost, apstinenciju, odricanje se od zadovoljstva, hladnoću, otuđenost... Ovaj aspekt utiče i na porodicu, decu (ako ih ima), ljubav, a osobe imaju osećaj nevoljenosti...Znaju ove osobe da je ljubav važna ali prihvatiće i one odnose gde ljubavi i strasti (više) nema i gde su interesi i sigurnost preovladali... I često ostaju u vezi zbog interesa ili dužnosti, dece, sve jedno je....a pate svi!

Ponekad sa ovim aspektom se samo na ljubav (Venera) dugo (Saturn) čeka...i to baš zbog ranijih emotivnih iskustava...razočarenja. Sa ovim aspektom dolazi do veza koje u sebi imaju određene razlike u godinama, u statusu, kulturi, materijalnim prilikama. Ipak generalno bilo da su same ili u vezi osobe sa ovim aspektom teže pokazuju emocije, rekla bih škrti su sa emocijama....posebno ako su vec doživeli neko neprijatno iskustvo, imaju strah da ne budu odbačeni...Nekada da ne budu odbačeni odlaze sami, češće ostaju u vezi i čekaju da druga strana ode. Mada dugo zadržavaju status quo, zadržavaju tu drugu osobu i ako su odavno prestali da je vole...


 
Koreni problema mogu biti u mladosti i posebno u odnosu osoba koji imaju ovaj aspekt sa roditeljima ili jednim roditeljem ili u odnosu između samih roditelja.  Obično sve kreće negde u mladosti, ove osobe imaju probleme sa roditeljima, otac krut i od ovakvog deteta traži preranu odgovornost, i zrelost, a majka je obično nezadovoljna žena. Obično su baš roditelji krivi zbog njihove emocionalne hladnoće...i zbog toga što se stide da pokažu svoja osećanja.

Neretko ovi ljudi tokom života biraju znatno starije ili mlađe partnere, sa njima se osećaju sigirnije. Ispred ljubavi često stavljaju materijalnu sigurnost. Da li bi ovde moglo da se kaže da ove osobe ne umeju da vole? Ne, nije to u pitanju, u pitanju je strah od ljubavi, potiskivanje osećanja (Venere) gde Saturn preuzima inicijativu, a sve zbog nekog sećanja, zbog nekih situacija u životu kada je Venera preuzimala primat i bila ono što ona jeste, a osoba tada imala utisak da ne kontroliše život, zapravo da neko drugi kontroliše njen život. Tada je nervozna, uplašena, nezadovoljna....Iz jedne tople i ljubavne atmosfere, dopušta da je obuzme hladnoća koju prenosi na osobu sa kojom je u ljubavnom odnosu, a ta druga osoba ne zna šta je snašlo..!!! Ja sam to nazvala toplo - hladnim odnosom. 
Ovaj kontakt Venere i Saturna (ali i kvadrat, ponekad i konjukcija) vrlo je bolan.  


Kod žena koje imaju ovaj aspekt u natalnom horoskopu je nešto bolniji i teži. Ove žene su u mladosti imale težak odnos sa roditeljima, posebno sa ocem, kasnije se taj odnos nesvesno prenosi na partnera. Ovaj aspekt obično umanjuje ženstvenost kao da je negira čak, sve to loše utiče na njihove veze, intimnost a kasnije i na brak. One često misle da privlače muškarce zbog svoje sexualnosti a ne i zbog nekih drugih vrednosti. Kod oba pola, u vreme njihovog odrastanja njihovi roditelji su izbegavali fiziki kontakt, dodire, pokazivanje emocija uopšte, ljubav se nije pokazivala, a dete to pamti i kasnije u životu primenjuje isti model ponašanja....I to su uglavnom koreni osećanja nedostatka ljubavi. Takvu osobu je teško ubediti da je voljena. I tako ovde se sve ono što Venera predstavlja potiskuje a Saturn preuzima primat svojom hladnoćom i odbrambenim stavom. Ovim osobama je teško dokazati da ih neko voli, onda se javlja nesigurnost, ljubomora, posesivnost. Muškarci sa ovim aspektom a posebno sa kvadratom, generalno imaju nepoverenje prema ženama, jer Venera u horoskopu muškarca predstavlja devojku, ženu, ljubavnicu. Negde ćete čak pročitati da su ovi muškarci "ženomrsci". Otac je najverovatnije u mladosti ove osobe bio težak i od sina tražio previše, a majka nezadovoljna. Muškarac kasnije u životu je pun pesimizma i nepoverenja u ljubavnom odnosu, uglavnom beži u posao, "štedi" na emocijama i ne retko bira žene sa manje strasti jer misli da će takva žena biti odanija i vernija.
Za oba pola sa ovakvim aspektom je bolje da se rano osamostale i odu od kuće, za ove osobe rani brak nije najbolja opcija, brak pre dvadesetosme godine nije preporučljiv. Ovde su uvek setim M. Dupora koji za ovaj aspekt kaže "udala se moma da nije doma"....  
Sve u svemu jedan vrlo neprijatan aspekt kada su emocije u pitanju. 


Kako se boriti protiv njega ili ono što je izvesnije kako naučiti da se živi sa njim? 
Najpre osoba sa ovim aspektom mora da nauči da voli sebe, da shvati da je Ljubav i davanje  i primanje, da ne razmišlja na način "mene niko ne voli", da Ljubav nije dužnost, i da se u vezi kada Ljubavi više nema ne ostaje jer to dužnost nalaže, da pokuša da shvati šta je to u detinjstvu i mladosti uticalo da ima neke kočnice, strahove, pesimizam kada je ljubav u pitanju, zašto po pitanju intimnosti biraju znatno starije ili mlađe partnere, i pre svega odakle strah od odbacivanja i koje je ljubavno iskustvo iz prošlosti ostavilo traga.

Jedan od ključeva za (su)život sa ovakvim aspektom je da osoba nauči da se opusti, da pusti Veneru da bude svoja i neopterećena - da maksimalno koristi energiju znaka i kuće u kojoj se nalazi, da nauči da uživa, da se odupre pesimizmu i hladnoći Saturna kada god oseti nalet te hladnoće i teških misli. Da shvati da je problem u njoj a ne u drugim ljudima, da svoje strahove i nesigurnost ne prenosi na partnere, jer Saturn je taj koji ih na to nagoni. Da nikako ne potiskuju svoju potrebu za uživanjem, ljubavlju (Venera) pod pritiskom i uticajem Saturna, da ne guše to divno osećanje koje im Venera daje. Da žive život bez razmišljanja o ishodu veze, bez straha da će kraj doći, da će doći razočarenje, ono što je ovde bitno je da osoba sa ovim aspektom pusti da energija Venere ide svojim tokom bez strahova, samo tako će ova osoba biti srećna i zadovoljna. Za celu ovu priču mnogo je bitan položaj Venere, i njen potencijal, da li postoji nešto čime bi osoba sa ovim aspektom mogla da se oslobodi pritiska Saturna.

I ono što je najvažnije, nikako nije rešenje negirati Saturna i u ovoj klackalici (opozicija) favorizovati isključivo Veneru, možda ste stekli takav utisak dok ste čitali ovaj tekst. Njoj treba dati šansu da bude neometana i ono što ona zapravo jeste - ljubav i lepota, ali uvažavati onu drugu stranu ličnosti - Saturna, i prihvatiti ga kao učitelja i raditi na sebi to je jedino rešenje!!! Jung je najbolje objasnio opoziciju tako što je rekao...."Uvek postaješ ono protiv čega se najjače boriš". I zato ne treba ići u krajnost i negirati ili sakrivati taj drugi deo ličnosti, već pokušati da se na neki način obe energije uklope i da se pronađe neka sredina...Venera je emocionalna planeta, Saturn mentalna...pokušajte da nađete meru.....i da kroz život koristite i srce (osećanja) i razum ....
Ako osoba sa ovim aspektom ima sreće i "pronađe" nekog sa velikim strasnim potencijalom, nekog sa ogromnom strašću i životnom i fizičkom može donekle prevazići ovaj aspekt, mada ona mora imati i svest o tome da joj je baš takva osoba potrebna, mora shvatiti da joj je to potrebno da bi lakše prevazišla ovaj inače vrlo težak aspekt za ljubav i život u dvoje.

 
Poznati sa Venera opozicija Saturn: Jude Law, Jimi Hendrix, Gerard Butler, Clint Eastwood, Jacqueline Kennedy Onassis, Mark Zuckerberg, Frank Sinatra, Victor Hugo, Julie Andrews, Zsa Zsa Gabor, Donald Sutherland, Matt Damon, Lionel Messi, Lisa Bonet, George Patton, Savannah (porno glumica)....

Ovaj aspekt nije lak ni kada se pojavi u tranzitima posebno ako je u pitanju Tran Saturn opozicija Nat Venera (jer traje nešto duže), niti u predikcijama ili u Solarnom horoskopu....ipak najteži je ako ga imate u svom natalnom ili živite sa osobom koja ga ima u natalnom.

Ako imate Veneru u Blizancima na oko 10* onda upravo "trpite" uticaj ovog tranzita!
Rođeni oko 4.Juna (Blizanci) ove godine imaju u svom solarnom horoskopu ovaj aspekt!P.S. Mali dodatak....
Ovaj aspekt može da donese neke bolesti zbog loše ishrane....zatim zbog emocionalnih suzdržavanja. Probleme sa hormonima, moguće su bolesti bubrega možda zbog stvaranja kamena (Saturn), a sve opet zbog svih ograničenja kojima osobe sa ovim aspektom robuju, tu su i problemi sa kožom, lojne žlezde...
Pored zdravstvenih tegoba ove osobe mogu imati i materijalne teškoce i probleme....pa ili su previse škrte (kao i sa osećanjima) ili previše zavise od drugih osoba kada je novac i materijalno u pitanju....ponekad sticanje i materijalnu korist stavljaju ispred emocija, ljubavi i braka...


Julie Andrews (Vaga/Devica sa Venera opozicija Saturn)
Dva braka jedan je trajao 8 godina drugi 40..... 

 

4 коментара:

  1. Mnogo, mnogo lepo i tacno. Hvala na trudu i posvecenosti.

    ОдговориИзбриши
  2. Auh da li je moguce.. Ja sam upravo imala vezu sa deckom koji ima ovaj aspekt i bilo je previse strasti ali me je ostavio zbog materijalne sigurnosti u inostranstvu..sa nekom drugom, iz interesa.

    ОдговориИзбриши
  3. Znaciii ovo mi je aspekt u natalnoj i sve je nazalost tako, cak imam i kamen u bubregu i probleme sa kozom.

    ОдговориИзбриши