понедељак, 3. мај 2021.

Zvezde u maju 2021.



Moto meseca:
"Osećam, poludeću proleća ovoga 
zbog neke daleke lepote"

Uz ove stihove Desanke Maksimović neka krene maj mesec....
Prošao je Praznik rada...kod nas traje Vaskrs...Drugi Praznik rada i drugi Vaskrs u vreme pandemije...Prošle godine u ovo vreme mi smo imali policijski sat...Ove godine praznike smo proveli opuštenije...

Što se zvezda tiče...
U maj mesec ulazimo sa Uranom, Suncem, Venerom i Merkurom u Biku...sezona Bika je i ona će trajati do 20.maja kada će Sunce preći u Blizance i kada će krenuti sezona Blizanaca!
U maj ulazimo sa stelijumom u Biku! Iza nas su jake konjukcije planeta u Biku koje su se dogodile krajem aprila! Kraj aprila je obeležio i Pun Mesec u Škorpiji, retrogradni Pluton i konjukcija Sunca i Urana....i generalno bljeskovima Uranovih munja (aspekti). Uzbudljiv kraj aprila!

Ništa manje uzbudljiv nije ni početak maja!
Venera je danas 03.maja u sekstilu sa Neptunom, Merkur u kvadratu sa Jupiterom a Sunce u kvadratu sa Saturnom! Uran danas ulazi u retrogradnu senku i najavljuje svoj redovni godišnji ciklus! 

Merkur i Venera će u prvoj nedelji maja preći u Blizance i nagovestiće nam dolazak sezone Blizanaca, a ova sezona će zvanično početi ulaskom Sunca u Blizance 20.maja!
Ipak najznačajnija promena energije (znaka) dogodiće se 14.maja kada Jupiter iz Vodolije pređe u Ribe!

Ovog meseca Uran ulazi u retrogradnu senku na početku a Merkur na sredini meseca. Ovo je mesec Saturnovog redovnog retrogradnog ciklusa i na kraju i Merkurovog drugog po redu od početka godine!

U maju počinje i sezona pomračenja! Prvo pomračenje ove godine je totalno pomračenje Meseca u Strelcu (nastavlja se serija pomračenja u Strelcu). Mlad Mesec je naravno u Biku i novo obećanje novog početka...šta posejemo posle ćemo da žanjemo!

Jedini dugotrajni aspekt je sekstil SMČ i Kirona....ali sve vreme će biti prisutan i kvadrat Saturna i Urana!!!

Zbog jake energije Blizanaca ovog meseca ćemo biti radoznaliji, razgovorljiviji...željni druženja, razmene misli, reči, informacija...

Prva polovina meseca nekako mirnija, u smislu navikavanja na energiju Blizanaca...Blizanci su inače simbol za ruke i pluća...i dalje ćemo prati ruke, manje se rukovati i čuvati svoja pluća!
Sredina meseca je u znaku prelaska Jupitera u Ribe što će za nas značiti više duhovnosti, empatije, saosećajnosti, mašte, intuicije, snova...neke plaže će biti pune....Tada će Merkur u Blizancima ući u retrogradnu senku i bićemo pomalo zbunjeni...što se ruku i pluća tiče ali i nekih drugih stvari u simbolu Blizanaca!
Saturn u Vodoliji će u drugoj polovini meseca krenuti retrogradno i na neki način nas usporiti, dogodiće se totalno pomračenje Meseca u Strelcu i neke promene i na kraju meseca Merkur će krenuti u retrogradni hod...i vratiti nas na priču u vezi ruku i naših pluća! I Saturn i Merkur će nas vratiti na priču šta funkcioniše a šta ne...

Mesečevi čvorovi i naša kolektivna sudbina - SMČ u Blizancima i JMČ u Strelcu aktuelni još od prošle godine sada (posebno u vreme pomračenja) pojačaće svoju ulogu! Mi se i dalje pitamo kada će svemu ovome doći kraj, pre svega mislim na pandemiju...a Mesečevi čvorovi pričaju i dalje priču o razdvajanju...Priču da je trenutno bolje ono lokalno...a da nam je još daleko ono globalno...I dalje nam poručuju volite ono što je lokalno...čekajte još neko vreme za globalno, daleko, udaljeno...Kiron će na sredini maja u sekstilu sa SMČ u Blizancima i u trigonu sa JMČ u Strelcu nagovestiti neki lek i priliku za (iz)lečenje. Totalno pomračenje Meseca i Pun Mesec u Strelcu kada Sunce bude u konjukciji sa SMČ a Mesec u konjukciji sa JMČ doneće i neke bitne promene koje mogu biti i dramatične ali i vrlo nepredvidljive!
Mesečevi čvorovi će promeniti znakove krajem godine....SMČ će preći u Bika, JMČ će preći u Škorpiju i onda ćemo se baviti emotivnom i materijalnom sigurnošću i bezbednošću, šta je vredno a šta više nije u našim životima....(SMČ u Biku) i prevazilaženju kriza, svega onog što nas je iscrpljivalo, bavićemo se pitanjem manipulacija, zavisnosti, intimom...(JMČ u Škorpiji)....Bavićemo se pitanjem regeneracije i trasformacije...bavićemo se oporavkom i u emotivnom i materijalnom smislu....
Mesečevi čvorovi se aktiviraju u zavisnosti od geografskog položaja....SMČ će preći u Bika a JMČ u Škorpiju 23.decembra 2021. ili 19.januara 2022. 


Obeležite ove datume:

Planete koje menjaju znak:
04.maj 04:49 Merkur ulazi u Blizance
09.maj 04:02 Venera ulazi u Blizance
14.maj 00:36 Jupiter ulazi u Ribe
20.maj 21:37 Sunce ulazi u Blizance

Kretanje planeta:
03.maj Uran ulazi u retrogradnu senku  sa 10°49' Bika
15.maj Merkur ulazi u retrogradnu senku sa 16°18' Blizanaca
23.maja Saturn kreće u retrogradni hod sa 13°31’ Vodolije
30.maj  Merkur kreće u retrogradni hod sa 24°43’Blizanaca

Mesečeva magija:
11.maj 20:59 Mlad Mesec u Biku na 21°17'
26.maj 13:13 Pun Mesec u Strelcu 5°25' - Totalno pomračenje Meseca

Dugotrajni aspekti:
18.maj 19:37 SMČ sekstil Kiron

Venera (ljubav, novac...):
03.maj 00:38 Venera sekstil Neptun
06.maj 13:24: Venera trigon Pluton
08.maj 15:37: Venera kvadrat Jupiter
09.maj 04:02 Venera ulazi u Blizance
20.maj 03:58: Venera trigon Saturn
27.maj 21:24: Venera kvadrat Neptun
29.maj 07:12: Merkur konjukcija Venera



Ovog meseca izdvajam sledeće:

03.maj 00:38 Venera sekstil Neptun
03.maj 11:33: Merkur kvadrat Jupiter
03.maj Uran ulazi u retrogradnu senku sa 10°49' Bika
03.maj 12:01: Sunce kvadrat Saturn
04.maj 04:49 Merkur ulazi u Blizance
06.maj 13:24: Venera trigon Pluton
08.maj 15:37: Venera kvadrat Jupiter
09.maj 04:02 Venera ulazi u Blizance

Šta rade zvezde u periodu od 03.maja do 10.maja:

Merkur se bori sa Jupiterom...na nas to deluje u fazonu Zbogom pameti...kroz preterivanje i kroz rasejanost...Svađaju se i Sunce i Saturn i poručuju da zastanemo malo...Možda nam praznici idu na ruku...A onda sve kreće ulaskom Merkura u Blizance, jer Merkur je ovde svoj na svome...komunikacija dolazi u prvi plan! 
Venera će nas do kraja nedelje zbunjivati jer će sa Neptunom biti u sekstilu, ponudiće nam Vreme za romantiku, vreme za uzvišenu ljubav...U saradnji sa Plutonom doneće nam jednu magnetsku i zavodljivu energiju...a onda će se posvađati (i ona kao i Merkur) sa Jupiterom i navesti nas na razno razna preterivanja i precenjivanja! I ubrzo posle toga preći će i ona u Blizance...
Interesantan i uzbudljiv početak maja...


Vreme je za romantiku...
03.maj 00:38 Venera sekstil Neptun
Venera u Biku, Neptun u Ribama na 22°26’

Venera je u Biku, okrenuta je emotivnoj i materijalnoj sigurnosti i bezbednosti, uživanju u svim čulima, Neptun u Ribama je romantičan, bajkovit, zanesen donosi svet snova, mašte, kreativnost, boje, muziku, film (zbog pozitivnog aspekta - sekstil)....I tako zajedno Venera i Neptun mogu da naprave čuda, baš tamo gde i ako trebaju da se dogode čuda....Venera u Biku ima potrebu za uživanjem, hedonizmom, Neptun je tu da pomogne....da sve to bude lepše i na nekom višem nivou.
Nema boljeg aspekta da se oživi romantika u dugoj vezi....uz cveće i sveće i vino i gitare...:-). Ok možda ne baš gitare, može i violina. Šalu na stranu, može bilo koja romantika. Ovaj aspekt je idealan za romantične susrete! Odličan je i za strast da oživi strast tamo gde je potrebno! odlična energija i za kreativnost, muziku, ples...umetnost! Ovaj tranzit je odličan za romantiku ali i za ono što zovemo uzvišena ljubav (Neptun viša oktava Venere).



Rasejanost (zbogom pameti)...
03.maj 11:33: Merkur kvadrat Jupiter
Merkur u Biku, Jupiter u Vodoliji na 28°41’

Ova energija utiče na razumevanje, znanje, na vaša uverenja. Gde je Jupiter tu su i preterivanja. Previše samopouzdanja, optimizma koji ne odgovaraju realnom stanju! Daje se previše informacija, preterao i previše objašnjava nešto...
Sa ovim aspektom vrlo je moguće da ćemo u najmanju ruku biti rasejani, on će nam smanjiti i opažanje, svu energiju i vreme uglavnom ćemo trošiti na neke "sitnice". Zastoj u učenju. Mogući su manji neuspesi, nepoverenje u sebe, kompleksi (mada to mora da ima potvrdu u vašim horoskopima), negde je to samo povlačenje. Ovaj aspekt ne umanjuje talenat, on je čak povoljan za umetnike, narav sa ovim aspektom je dobra, samo eto mnogi će osetiti malo ili više rasejanosti. 
Šta još: odsustvo razmišljanja najblaže rečeno, preterivanja, blefiranje, neke bele laži, netaktičnost, problemi sa zakonom, konflikti....Ovo je i energija preteranog optimizma ili pesimizma....biće ono što Jupiter "dotakne"....


Uranova retrogradna senka
03.maj Uran ulazi u retrogradnu senku sa 10°49' Bika

Svaki retrogradni ciklus ima i period retrogradne senke....to je zapravo period kada se prilagođavamo kretanju planeta u retrogradni ili direktan hod.
Uran nas od 03.maja uvodi u retrogradni ciklus koji će se dogoditi 20.avgusta - Uran kreće u retrogradni hod sa 14°47’Bika. Retrogradni ciklus će trajati do 18.januara 2022. - Uran kreće direktno sa 10°49' Bika. Iz retrogradne senke će izaći sledeće godine u ovo vreme - 05.maja 2022. Uran izlazi iz retrogradne senke sa 14°47’Bika.



(Za)stanite malo...
03.maj 12:01: Sunce kvadrat Saturn
Sunce u Biku, Saturn u Vodoliji na 13°11’

★Poslednji kvadrat ovih planeta imali smo 18.oktobra 2020. - Sunce u Vagi, Saturn u Jarcu na 25°38’. Bilo je to u vreme kvadrata Sunca sa Plutonom i Mladog Meseca u Vagi! Pre toga imali smo ga 21.aprila 2020. kada je Sunce bilo u Biku, Saturn je tada bio u Vodoliji na 1°38'...bilo je to u vreme kada je Saturn prvi put ušao u Vodoliju (22.mart - 02.jul 2020.)
Sada ovaj aspekt imamo u maju i ponovo su Sunce u Biku, Saturn u Vodoliji kao u aprilu 2020.

Sunce kvadrat Saturn: Ovde je prvi savet: zastanite! Jer ovaj aspekt i ova energija donosi oslabljenu volju (Sunce). Negde i manjak energije... Pripazite dan dva na zdravlje, posebno ako su ove dve planete tako raspoređene u vašim horoskopima. Kod nekih od vas ovo bi mogao da bude sukob sa autoritetima, negde sa očevima ili nekim starijim članom porodice, prijateljem, mužem... Mogući problemi u karijeri (Saturn). Kod mnogih možda ništa od svega ovog tek neka melangolija ili tmurno raspoloženje. Ne traje dugo ovaj aspekt...ali ipak!
Ovde su u sukobu energije Bika i Vodolije...naš odnos prema emotivnoj i materijalnoj sigurnosti, odnos prema vrednostima u sukobu sa našim društvenim i socijalnim statusom, prijateljstvima, grupama kojima pripadamo (zajednički interes). Ovo je emotivna i finansijska nesigurnost...ovo su neka novo-stara pravila, ograničenja...Ponovo bi sve moglo da bude haotično (uz kvadrat Sunca i Jupitera još i više). Možda je vreme da malo zastanete! I čuvajte zdravlje...još sve ovo nije prošlo i ne prolazi...Vežbajte mir i staloženost....i sačuvajte prisebnost! I da dodam....budite strpljivi jer tako dolazi spas...


Let's talk about it...
04.maj 04:49 Merkur ulazi u Blizance


Merkur je u Blizancima kod kuće, voli tu da boravi. Bik ga je malo usporio, smorio :)),  sada će da pokaže sve šta ume. Protok informacija će biti nešto brži. Kad kažemo Merkur mislimo komunikacija, kada kažemo Merkur u Blizancima mislimo na "komunikaciju na kvadrat". Postajemo radoznaliji, druželjubiviji, komunikativniji. Radićemo više stvari odjednom, sve će nas interesovati, ideje će se nizati jedna za drugom. I oni koji ne vole da pričaju pričaće......priča radi priče. Reči kao u pesmi postaju "igračke". Razmišljaćemo jasno i precizno i brzo. Želećemo da budemo dobro informisani.
Ovo je vreme za čitanje, učenje, možda sada krenete sa učenjem stranog jezika koje ste odlagali već neko vreme, možda i za časove vožnje, polaganje ispita, čitanje knjige koju već neko vreme merkate. Komuniciraćete lakše nego obično, razmenjivati ideje, misli, informacije, družićete se sa svima ali nešto više sa mađim ljudima. Humor, duhovitost su deo ove priče. Ovo je odličan period za one koji se inače bave rečima, kroz govor, pisanje, za one koji se bave saobraćajem, dobar period za sve nas za neki kraći put, izlet, šetnju. Moguća neka promena, nešto duplo. 
Kuća a sa njom i ta oblast života koja je u Blizancima i kojom prolazi (tranzitira) ovaj Merkur imaće energiju Blizanaca i (po)nešto od gore napisanog biće aktuelno u periodu ovog tranzita. Ako su aspekti dobri uglavnom će sve biti kao gore opisano, ako su aspekti nešto komplikovaniji možda se tu nešto i "pokvari" i ne završite sve započeto, budete pomalo površni, osetite nedostatak koncentracije...ili da budete "izgubljeni u prevodu"!


Zavedi me...
06.maj 13:24: Venera trigon Pluton
Venera u Biku, RPluton u Jarcu na 26°47’

Energija ljubavi (Venera), ali ne samo ljubavi, tu je i energija lepote, umetnosti, krativnosti, uživanja, zabave, odnosa, veza (Venera), novca.... pojačana energijom promene, regeneracije, trasformacije, strasti...(Pluton). I ako ove energije "čvrsto stoje na zemlji" (Bik, Jarac) ovo su energije strasti pre svega....jer gde je Pluton tu je uvek strast, intezitet i energija "sve ili ništa"....Venera u Biku je spremna za uživanje i  biće "izazavana" intezivnom i strastvenom energijom Plutona u Jarcu. 
Kada se ovako energije zemlje udruže (Bik i Jarac su zemljani znaci) onda se osobine zemlje ispoljavaju nešto jače i više.  Za zemljane znake važi da su: praktični, pouzdani, trezveni, konzervativni i senzualni... Kada se Venera i Pluton nađu zajedno u nekom aspektu tu nema ničeg laganog, opuštajućeg... tu je uglavnom intezitet!  Gde je Pluton tu je strast pre svega...ali i magnetizam, harizma, moć... tu je i obnova, transformacija, podmlađivanje, magija... Gde je Venera tu je ljubav, uživanje, zabava, lepota, romantika... ali i novac! Međutim mi imamo energiju trigona.Trigon je harmoničan aspekt...Trigon je aspekt koji prave dve planete pod uglom od 120°. To su dve energije koje se dobro slažu. Ovde su to energije zemlje (Bik - Jarac). Planete u trigonu mogu imati različit cilj ali energije im se slažu i podržavaju jedna drugu. Sa trigonom lakše prihvatamo neku situaciju ili neki događaj, možemo se (iz)lečiti, zalečiti, zaboraviti neke ružne stvari i događaje. 
Odnos Venere i Plutona: intezivna ljubav, ljubav koja trasformiše, ljubav koja želi trasformaciju, intezivan odnos, transformacija kroz odnos, moć i ljubav, opsesija i ljubav, atraktivna osoba, magnetski privlačna osoba, jaka sexualna energija, velika strast, dubina odnosa, lepota koja ima moć, ljubomora, osećanje sudbinske ljubavi, "ljubav do smrti" ili "dok nas smrt ne rastavi", iscelenje kroz ljubav, jake želje, misteriozni ljubavnici, "zabranjeno voće", fatalne žene, potreba da se veza, odnos remontuju, promene, trasformišu.....
Pluton je retrogradan...pa su mogući i neki događaji vezani za prošlost!


Preterano uživanje...
08.maj 15:37: Venera kvadrat Jupiter
Venera u Biku, Jupiter u Vodoliji na 29°21’

★I Venera i Jupiter na stepenu prekretnice - 29°
Venera će dan posle ovog aspekta promeniti znak i preći u Blizance, Jupiter će 14.maja preći u Ribe! Prekretnica za obe planete..nešto jača za Jupitera. 

Kada god je Jupiter u neharmoničnom aspektu uvek se dogodi neka vrsta preterivanja...Neko bi mogao da kaže aspekt hedonizma.
Venera u kvadratu sa Jupiterom biće sklona pre svega preterivanju svake vrste...uživaće što se kaže "za sve pare"...Ulenjiće se...i vi sa njom...možda nije za rad ali je zato za uživanje... Neko će preterati u jelu (nešto više u slatkišima, zbog Venere)  i piću, drugi u (nekontrolisanom) trošenju novca, neko će biti ekstravagntan, neko arogantan... drugi će preterati u optimizmu, moguće i nekorektno ponašanje, sukob sa zakonom u smislu nekih kazni i sl. 
Ako ništa od svega ovog onda ćete se možda baviti moralom svojim ili tuđim... vrlo su moguće neke avanture, takozvane "zabranjene" ljubavi. U vreme ovog aspekta neko odlazi na put i nerasploženje zbog toga, to su i veze na daljinu koje nešto "škripe". Ili postoji još jedan mogući "scenario", upoznate nekog ko je sa nekog puta i ko ubrzo posle susreta odlazi.. Ili upoznajete osobu različite kulture, vere, životne filozofije, ili finansijskog statusa. 
Šta se ovde događa? Jupiter uveličava, umnožava, proširuje sve u odnosu na Veneru, najpre njenu potrebu da uživa a onda i sve ostalo. Preterivanja u svemu pa i u osećanjima. Kako je ovde kvadrat u pitanju to je i emotivna napetost, ali i akcija i sve je prilično aktivno. Ne donosite važne odluke dok ovaj tranzit traje, sačekajte da prođe... Ovde je moguće pod uticajem ovog aspekta da budete lenji u iskazivanju osećanja, ili naprotiv da ih pokazujete sa preteranim optimizmom ili euforijom. Ni jedno ni drugo nije najbolje, pa čekajte da vas lenjost ili ushićenje prođu.  
Drugim rečima u ovom periodu nemate baš kontrolu nad svojim osećanjima, niti kontrolu nad svojim novčanikom, potrošićete više nego što bi ste smeli, zatim poješćete više nego što bi trebali...jedno je sigurno da ćete uživati. Nekako nećete znati ni moći da kažete NE. Samo šta posle? Zato probajte, oduprite se iskušenjima, ne kupujte stvari koje vam zapravo i ne trebaju ili ih ne možete priuštiti, ne jedite najveće parče torte ma koliko ona bila iskušenje za vas, mislite na kilograme koji se u ovo vreme prosto lepe za vas. Vaše želje za zadovoljstvom se u ovo vreme dramatično povećavaju, otuda je taj poriv za trošenjem i jelom, zato vežbajte umerenost. Sakrijte kreditne kartice, odbijte pozive za ručkove, večere, probajte da odolite emotivnim iskušenjima...


Radoznala Venera...
09.maj 04:02 Venera ulazi u Blizance

★Posle Merkura i Venera prelazi u Blizance...ovo su najave za sezonu Blizanaca...
Prošle godine Venera je prilično dugo boravila u ovom znaku - od 03.aprila do 07.avgusta 2020. Znam da redovni čitaoci bloga znaju i zbog čega ali ponoviću...duži boravak u Blizancima (četiri meseca) je bio zbog retrogradnog putovanja koje je trajalo 43 dana od 13.maja do 25.juna!
Ove godine Venera će boraviti u Blizancima do 02.juna!

Ovo je Venera koja baš voli da priča...Voli i da se druži, da flertuje, upoznaje nove ljude, nove ljubavi... Voli i da razgovor začini humorom. Da li je pomalo površna, jeste pomalo je površna :-), posebno kada su neki odnosi u pitanju....ali ko može bolje od ove Venere da bude ubedljiv.
Ova Venera voli reč, izgovorenu, napisanu, voli poruke, pisma, telefonske razgovore...voli komunikaciju. Razgovor je za nju ponekad jedna vrsta predigre. Posebno joj je važna nečija inteligencija... onda ide i sve ostalo. Voli raznovrsnost, ukusi joj se često menjaju..možda je zbog toga optužuju da je ponekad neverna.
Sa ovom energijom svi mi bićemo raspoloženi za druženja, flertovanje, za emocije ali više na drugarskoj osnovi bar u početku. Postoji mogućnost za duple veze (Blizanci - dupli znak), jer ako se dođe u situaciju da se bira (između dva) izabraće obično oba :-). Volećemo ljubavna dopisivanja, "vodiće se ljubav preko telefona"....ljubav ćemo izražavati rečima, mislićemo ljubavno, pričati ljubavno, emocije "idu" iz glave sa ovom energijom....bićemo duhovitiji nego obično, manje svađa u vezama...Privlačiće nas mlađi ljudi, ili mladoliki ljudi...privlačiće nas više intelektualni tipovi, načitani, rečiti i sl. Mnogi će moći da spoje kreativnost i komunikaciju.
Da ovako nekako se ponaša Venera u tranzitu kroz Blizance.
P.S. Prošle godine Venera u Blizancima je donela i izraz Ljubav u doba korone...Ljubav ni tada neće ni sada da se zaustavi. Ljubav nam je uvek potrebna. I dobro će nam doći ova "pričljiva" Venera... Baš ova Venera k'o Brošić što se teško pribada.

★★★


11.maj 20:59 Mlad Mesec u Biku na 21°17'
12.maj 04:47: Mars sekstil Uran
12.maj 20:33: Merkur trigon Saturn
13.maj 07:45: Sunce sekstil Neptun
14.maj 00:36 Jupiter ulazi u Ribe
15.maj Merkur ulazi u retrogradnu senku sa 16°18' Blizanaca



Mesec je Mlad.....Vreme je za novi početak
11.maj 20:59 Mlad Mesec u Biku 
Sunce i Mesec u Biku na 21°17' 

Mlad Mesec i energija Bika su tu da nas prizemlje, vrate čulima, tu je i da otkrijemo gde nam je potrebno više sigurnosti, bezbednosti, praktičnosti... Gde smo "zapeli" u kojoj vrsti (svako svojoj) rutine, učmalosti, ustajalosti.....Od danas kreće novi ciklus (Mlad Mesec), na nama je da se povežemo sa onim što je u nama, u našim dušama (Mesec) i srcima (Sunce). Da utvrdimo koje su naše potrebe u smislu energije Bika.....emotivne, materijalne, imovinske, tu je i novac, posao (obično idu jedno sa drugim), to su i lične (unutrašnje) vrednosti, vrednosti prema spolja.... sve u smislu šta je vredno a šta više nije.... Zadržati nešto ili nešto pustiti....Ovde je i jedno od pitanja....pitanje zahvalnosti prema onome što imamo... Koliko smo i da li smo zahvalni....Vreme setve....Ali da bi nešto posejali potrebno je "pripremiti zemlju", očistiti je od korova, nađubriti, možda i preorati.....i tek onda dolazi setva. A žetva, pa kada dođe vreme za to, ubiranje ploda -plodova...kada za to dođe vreme. Za sve je potrebno vreme...kako u prirodi tako i u stvarnom životu. A kako ćete da žanjete tradicionalno srpom, kosom...ili moderno nekim tehničkim pomagalima kombajn, traktor... to zavisi od vas.....

★Merkur i Venera više nisu u Biku, Uran naravno jeste...on je na 11° i u širokoj konjukciji je sa Mesecom i Suncem na 21°! Prošle godine Mlad Mesec u Biku bio je 23.aprila na 3°, Uran je bio na 6° i bili su u jačoj konjukciji! Svakako ova sadašnja konjukcija bi mogla da isprovocira neke promene, posebno jer je Saturn u Vodoliji na 13° i samim tim u kvadratu sa Uranom (o njemu već sve znate) ali i sa Mesecom i Suncem! Tako je bilo i prošle godine, tada smo po prvi put osetili uticaj kvadrata Saturna i Urana - Osvajanje slobode!
U vreme Mladog Meseca imamo i harmonični aspekt trigona Meseca i Sunca sa RPlutonom u Jarcu! Ovo su isceljujuće energije, energije trasformacije i regeneracije, još jedna prilika za "čišćenje" života!


Budi svoj...
12.maj 04:47: Mars sekstil Uran
Mars u Raku, Uran u Biku na 11°19’

★Prošle godine smo imali ovaj sekstil 25.maja - Mars u Ribama, Uran u Biku na 8°...Mars može da bude u sekstilu sa Uranom u Biku kada se nalazi u Ribama ili u Raku!

Ovaj aspekt svima nama donosi mogućnost da dokle traje uradimo nešto drugačije u našim životima, da razbijemo dosadu i rutinu, da preduzmemo nešto od čega ćemo imati korist.
Sa ovim aspektom lakše se donose odluke da se prekine sa nekim starim navikama: pušenje, alkohol....itd. Ovo je aspekt velike energije, i velikih ambicija...nudi zaštitu od neprijatelja.
Energija koju treba usmeriti na neke odnose, pre svega prijateljske (Uran). Vreme za grupne (Uran) aktivnosti (Mars). Vreme i za neke profesionalne novine....nove ideje, novi poslovi. Mnogi će biti spremni ali i želeti da budu vođe, vođe neke grupe, organizacije, nekog projekta. Vreme za nauku i tehniku... živeo računar! Vreme za neke inovacije na tu temu. Vreme je za World Wide Web (www.) Ovo je i jaka energija, jaka fizička energija, jaka sexualna energija. Međutim tu je i spremnost za razne akcije, razna uzbuđenja samo dan posle Mladog Meseca i energije novog početka!
Tu je i velika hrabrost, originalnost... i konačno mnogi će reći sloboda!!! I budite svoji...
Mars je u Raku, Uran u Biku...vole se voda i zemlja, sarađuju.
Budite svoji...ali i nađite se drugima u nevolji...ovo je odlična energija za humanitarne akcije, ali i za sve akcije u vezi vaše domovine, doma, porodice...


"Mislim, dakle postojim"
12.maj 20:33: Merkur trigon Saturn
Merkur u Blizancima, Saturn u Vodoliji na 13°25’

★Još jedan harmoničan aspekt dan posle Mladog Meseca! Još jedna energija koja će nam pomoći kod novog početka, novog ciklusa Meseca i Sunca. Ovo je jedna posebna energija, energija mudrosti!

Šta nudi ova energija Merkur trigon Saturn:   
Pre svega ova energija donosi dobru koncentraciju, što je odlično jer će nam ona trebati! Posebno je dobro imati dobru koncentraciju u komunikaciji ali i prilikom donošenja nekih bitnih odluka.
Možda je vreme za obnavljanje nekih dogovora, pregovora, ugovora...Obavite ozbiljne poslovne razgovore, nedovršene razgovore (RxSaturn). Pošaljite pisma, poruke....Sredite papire, račune.
Mladi (Merkur) razgovarajte sa starijim iskusnijim ljudima....upijajte znanje i mudrost (Saturn). Ako ste sada pripravnik u svom poslu...učite od iskusnijih kolega.
Javite se svojim starijim članovima porodice ako ste razdvojeni.
Ovaj aspekt je imao René Descartes (Cogito ergo sum)...Ja ga nemam ali radujem mu se u svakom tranzitu, jer mudrosti uvek (za)fali.


"Postoji tajna veština"
13.maj 07:45: Sunce sekstil Neptun
Sunce u Biku, Neptun u Ribama na 22°41’

★Dva puta godišnje Sunce bude u sekstilu sa Neptunom...i to kada je u Jarcu i Biku! Dakle, imali smo ga 08.januara ove godine kada je Sunce bilo u Jarcu!
Kratkotrajni aspekt ali efektan, aspekt mašte, inspiracije posebno dobar za umetnike, muzičare, ali i sve one koji su romantični, za one koji su u duhovnoj potrazi. Malo mašte nikome neće škoditi. Enerigija vizuelizacije, zažmurite i slikajte...slikajte svoje životno platno. Ovo je energija koja provocira empatiju... Strana reč za ono što bi moglo da se svede na..."Ne radite drugima ono što ne bi voleli da rade vama".... ili razmislite kako je biti u "tuđoj koži"...budite svesni tuđih osećanja....i nadajte se da će oni biti svesni vaših...
Energije ovih planeta zovu nas da sanjamo, maštamo, bojimo naš svet svetlijim bojama....Nude nam kreativnost, uživanje u umetnosti, muzici, nude nam izlaz i beg iz stvarnosti....Tu je i energija mističnog, misterija, tu su i moguća čuda...



Pretpremijera - ulazak Jupitera u Ribe
14.maj 00:36 Jupiter ulazi u Ribe

Odavno smo spremni za ulazak Jupitera u Ribama!
Ovaj ulazak spada u jedan od najvažnijih događaja, ako ne i najvažniji u mesecu maju ali i jedan je od bitnih događaja u ovoj godini! Jupiter jednom godišnje menja znak (energiju) i tada postavlja u fokus određene teme! 
Jupiter će privremeno ove godine boraviti u 12 znaku horoskopa! 
Privremeno pa sam ga nazvala - Pretpremijera za sledeću godinu!

U vreme ovog privremenog boravka Jupiter će i krenuti u retrogradni ciklus - 20.juna sa 2°11’ Riba i vratiće se u Vodoliju 28.jula. 18.oktobra ponovo će biti direktan sa 22°20'  Vodolije. 08.januara 2020 Jupiter izlazi iz retrogradne senke sa  2°11’ Riba!
Jupiter će dakle dva i po meseca boraviti u Ribama i to je prilično dobra vest! Jupiter se dobro oseća u Ribama, zapravo odlično jer je jedan od vladara Riba (drugi vladar je Neptun). U Ribama Jupiter može da pokaže sve svoje kvalitete...znanje, mudrost, duhovnost, blagostanje...Nije nam generalno bilo lako u vreme boravka Jupitera u Jarcu, nešto lakše nam je bilo kada je Jupiter prešao u Vodoliju, ali tu u Vodoliji se nalazi na terenu Saturna pa mora da igra po njegovim pravilima. 

Kada se Jupiter konačno preseli u Ribe 29.decembra vratiće nam se i vera i optimizam!
Ovaj kratak boravak u Ribama 14.maj - 28.jul će nam pokazati kako će to zapravo izgledati!
Ok, u životu ništa nije ni crno ni belo...i ništa nije savršeno...već sam nagovestila i neke aspekte Jupitera koji nas čekaju sledeće godine, jedan od njih je konjukcija Jupitera i Neptuna (vladari Riba) - 12.aprila 2022!


P.S. Ova konjukcija (u Ribama) se dešava jednom u životu pa je samim tim i jako važna! U aprilu sledeće godine ona će se dogoditi posle 166 godina (17.mart 1856.)...Ovo je godina rođenja Nikole Tesle i Sigmund Frojda, godina okončanja Krimskog rata između Rusije i Otomanskog carstva, uvođenje osmočasovnog radnog vremena u Austriji....itd. 

Poslednja konjukcija (u drugom znaku) Jupitera i Neptuna dogodila se tri puta 2009. godine u Vodoliji!
Neki glavni događaji te 2009. godine izdvojeni su OVDE
O ciklusu Jupitera i Neptuna (konjukcija) pisala sam OVDE

Pisaću o ovoj konjukciji naravno još...ono što bih izdvojila a tiče se uticaja ovog aspekta je....planiranje putovanja koja su udaljena, to su ona putovanja iz snova!!! Ova konjukcija se dešava na 23° Riba i ako želite možete videti gde se taj stepen nalazi u vašem horoskopu!
P.S. 2 Samo dan kasnije 13.aprila Jupiter će biti u sekstilu sa SMČ u Biku...trigon JMČ u Škorpiji, biće to interesantno proleće 2022.



Merkurova retrogradna senka
15.maj Merkur ulazi u retrogradnu senku sa 16°18' Blizanaca

Svaki retrogradni ciklus ima i period retrogradne senke....to je zapravo period kada se prilagođavamo kretanju planeta u retrogradni ili direktan hod.
Merkur nas od 15.maja uvodi u retrogradni ciklus koji će se dogoditi 30.majaMerkur kreće u retrogradni hod sa 24°43’Blizanaca. Retrogradni ciklus će trajati do 23.junaMerkur kreće direktno sa 16°18' Blizanaca. Iz retrogradne senke će izaći 07.julaMerkur izlazi iz retrogradne senke sa 24°43’Blizanaca
Merkur u retrogradnoj senci će pokazati neke znakove retrogradnosti: maglu, nejasnoće, nesporazume,  zastoje... poremećaje u komunikaciji...itd. 
Moj savet vam je da u tefter ubeležite sve ove datume!

★★★


17.maj 11:48: Sunce trigon Pluton
18.maj 19:37 SMČ sekstil Kiron
20.maj 03:58: Venera trigon Saturn
20.maj 21:37 Sunce ulazi u Blizance
21.maj 17:03: Sunce kvadrat Jupiter
23.maj 04:42: Merkur kvadrat Neptun
23.maja Saturn kreće u retrogradni hod sa 13°31’ Vodolije



Energija promene (čišćenje)
17.maj 11:48: Sunce trigon Pluton
Sunce u Biku, RPluton u Jarcu na 26°43’

Jaka, ogromna (trigon) energija, velika odlučnost, dani  u kojima možete prikupiti svoju snagu i pametno je iskoristiti...nešto kao rad na sebi...i mogućnost da nešto promenite na sebi ali i u okolini...Oslobodite se svega što vas pritiska, što je staro, iznošeno....izanđalo... i stvarno i u prenosnom smislu.  Ovo je aspekt samopuzdanja, samopoštovanja.... lične trasformacije, regeneracije... Iskoristite pametno!!! Energije Bika i Jarca ovo mogu preneti i na teren emotivne i materijalne sigurnosti i bezbednosti, karijere, uspeha, položaja, ega,  odnosa prema autoritetima. Ovo je i dobra energija da nešto dovršite...ali i (po)čistite nered koji vas okružuje..Sa ovom energijom lakše možete da rešite neke lične, materijalne i profesionalne probleme..


★Vreme je za (iz)lečenje!
18.maj 19:37 SMČ sekstil Kiron
SMČ u Blizancima, Kiron u Ovnu na 11°33’

Ovaj tranzit uglavnom se dešava otprilike na 5 ili 10 godina! Poslednji aspekt sekstila SMČ i Kirona imali smo pre 10 godina - 10.februara 2011. (SMČ u Jarcu, Kiron u Ribama), sledeći sekstil će se dogoditi za 5 godina - 02.avgusta 2026. (SMČ u Ribama, Kiron u Biku)...
Ovo su vrlo suptilne energije i potrebno je da obratite pažnju da ne propustite ovaj tranzit! Kako se nalazimo u vremenu pandemje ovaj tranzit je svakako vrlo značajan za sve nas i lično i globalno!
Ovde imamo Kirona i ranjenika i iscelitelja...i SMČ koji nam nudi ispravan pravac kretanja! Ovo je pravac koji nas vodi i usmerava na zdravlje...zdraviji život...vreme je za iscelenje nekih naših rana!

24.aprila imali smo trigon Saturna u Vodoliji sa SMČ u Blizancima - Preuzimanje odgovornosti!
Tada sam napisala da će njegov uticaj biti negde do 05.maja!
Sada posle ovog tranzita imamo sekstil SMČ sa Kironom. Ako smo u aprilu preuzeli odgovornost sada je na redu priča o (iz)lečenju!!!
Kiron bi ovde mogao da napravi ravnotežu na osi SMČ u Blizancima - JMČ u Strelcu! Možda je vreme za konačno izlečenje uz uvažavanje prošlosti i okretanje ka budućnosti. Ravnoteža između onog što nam je blisko - lokalna zajednica i sl.(Blizanci) i onog što je daleko - šira, globalna zajednica (Strelac). Možda je vreme za putovanja, posebno za one kojima je putovanje nešto kao lek i punjenje baterija! Naravno moramo uzeti u obzir i ostale aspekte!


Zapisano u kamenu...
20.maj 03:58: Venera trigon Saturn
Venera u Blizancima, Saturn u Vodoliji na 13°30’

Poslednji put smo ga imali 24.oktobra 2020. (Venera u Devici, Saturn u Jarcu na 25°52’). Bio je to zemljani trigon u doba korone...Ljubav i sve ostalo imalo je praktičnu notu!
Kada se nađu zajedno Venera i Saturn u pozitivnom aspektu onda je to vernost, trajnost, pouzdanost, tkz. dobar tajming ili naški rečeno dobro vreme za započinjanje veze, odnosa, dobra energija i za postojeće odnose....ali i za materijalne stvari, novac....Realan pogled na veze, odnose, ljubav, lepotu... Ozbiljna klasična lepota, lepota koju svi uzimaju ozbiljno, klasična umetnost i muzika...
U vezama razlika u godinama, statusu... privlačenje ozbiljnih i odgovornih ljudi... 
Ovde su Venera u energiji Blizanaca, Saturn u energiji Vodolije.  Dve vazdušne energije koje se savršeno slažu! Ovo je vazdušni trigon! Ovde je sposobnost komunikacije izražena pa je treba iskoristiti. "Zapišite svoju ljubav negde u kamenu"!


Zvanično počinje sezona Blizanaca!
20.maj 21:37 Sunce ulazi u Blizance


Period komunikacije, socijalizacije, brzog kretanja i reči i svega što može da se kreće :-). Ipak komunikacija je suština prirode Blizanaca. Vreme kada ćemo svi videti duplo, raditi duple stvari ili dve stvari odjednom, pričati više nego obično. Sa ovom energijom Sunca, mnogi će živnuti, postati nemirniji, svestraniji, šarmantniji, duhovitiji. Svi će (po)raditi na svojoj veštini komunikacije i ako smo svi različiti naravno u ovo vreme nekako će svima više da se priča, bićemo radoznaliji nego obično. Odjednom svi ćemo imati više od jedne ličnosti. Što je ponekad zanimljivo, ponekad i ne baš... 
Ali ovo je vreme za druženje, upoznavanje novih ljudi, sve je više poznanika, novih potencijalnih prijatelja, novih romantičnih poznanstava od kojih neke mogu da budu i trajne veze, mogu a ne moraju jer se sa ovom energijom nikada ne zna. Ova energija više voli raznolikost, raznovrsnost i slobodu od vezivanja. Povremene romanse joj bolje idu nego dugoročni odnosi. Mada ako ima osećanje slobode udruživanje i nije problem, više slobode jača veza. U sferi posla, karijere ova energija donosi  nove ideje, više mogućnosti, više poslova...da, ponekad i dva ili više posla...
Ulazak Sunca u Blizance je period prelaska iz proleća u leto, promena godišnjeg doba, što poprilično utiče na sve nas a ne samo na rođene u ovom periodu. Tako da je promena i prilagodljivost deo ove energije Sunca. I sve ima smisla Blizanci su vazdušni znak, a to je elemenat koji nosi promenljivost ali i sposobnost komunikacije. Ko je bolji govornik od Blizanaca. Mentalne sposobnosti svima u porastu za vreme ovog tranzita. Reputacija leptira kod ove energije je u smislu lepršavosti, lakoće....u odnosima može biti potvrđena...
Dolazi period koji ne voli dosadu!!! Sa ovom dvojnom prirodom energije Sunca mnogi od nas će biti u raznim dilemama, neki opet mogu biti nemirni, radoznali, i da se upuste u razne aktivnosti, što nije loše samo ponekad to bude komplikovano jer bi ova energija sve odjednom. Može da nam se dogodi da počnemo jedno a da nas vrlo brzo zainteresuje nešto novo i drugačije. Ovde baš to novo i donosi uzbuđenje. Najviše od svega u ovom periodu volećemo mentalne izazove, a koncentracija nam neće biti jača strana. Kada su odluke u pitanju i tu može biti nekih problema, zbog dvojne prirode ove energije...Promenljivost i nedoslednost u odnosima...Ali duhovitosti, šarma neće faliti....naravno i zabave i uzbuđenja..... 


Preterivanje i precenjivanje...
21.maj 17:03: Sunce kvadrat Jupiter
Sunce u Blizancima, Jupiter u Ribama na 0°46’

★Sunce samo što je prešlo u Blizance nailazi na prvu "prepreku" na Jupitera koji je nedavno ušao u Ribe! Ne vole se ove energije...a gde je Jupiter obično je tu i neko preterivanje, sada sa Suncem i precenjivanje!!! Kada se sudare u kvadratu energije Blizanaca i Riba...zatalasaju vode Riba!

Obe planete i Sunce i Jupiter spadaju u pozitivne i njihov susret je obično pozitivan, ipak ovde nas kvadrat stavlja u iskušenje preterivanja...Sa ovim aspektom obično želimo više a nekad i previše.
Ovo je aspekt preterivanja i precenjivanja...
Raspoloženje je pojačano ali obično nije potkovano realnošću...ovo je neka vrsta euforije...Preterano skupljanje ili kupovina stvari...Pretera se i u hrani, piću, lekovima...Rešenje je u umerenosti...
Ovde može biti prisutna arogancija, i pretenciozno ponašanje, ekstravagancija, sukob sa moralom,  zakonom, pravdom...Sa ovim aspektom moguć je gubitak novca, časti, podvale...nepovoljan je za ostvarivanje planova, sukobi sa onima "iznad" vas....vlast, poslodavac....Problemi sa učenjem, inostranstvom, profesorima...Problemi i sa idealima, verovanjem.....životnom filozofijom...
Na fotografiji je Pitagorina čaša umerenosti vrlo prikladna uz ovaj aspekt ali i bilo koji sa Jupiterom (neharmonični aspekti)...Kupila sam je na Samosu avgusta 2017.


Istina na detektoru laži
23.maj 04:42: Merkur kvadrat Neptun
Merkur u Blizancima, Neptun u Ribama na 22°53’

Još jedan sudar energija Blizanaca i Riba...još nemirnih talasa...
Neptun ovde ima ulogu da zbuni, zamagli...sakrije, obmane, slaže.. Budite oprezni jer Neptun će svakako slati pogrešne talase - signale.
Merkur kvadrat Neptun: Gde je Neptun u nekom napetom aspektu (kvadrat) tu je obmana, iluzija, laž...iskrivljena predstava ili slika o nekome ili nečemu.... U kombinaciji sa Merkurom moguće su neke laži....Nemojte odmah da poverujete u sve što čujete ovih dana. Pripazite i šta obećavate drugima, ali pazite i na obećanja drugih data vama. Ovo je energija koja donosi samozavaravanje, ali i varanje drugih,  u najmanju ruku doneće nekorektno ponašanje, ogovaranje, tračeve, informacije (Merkur) koje nisu tačne, pogrešne, lažne (Neptun). Uzdržite se od potpisivanja ugovora ili ih bar proverite više puta. Neka istina, informacja, činjenica  (Merkur) bi mogli biti upleteni u mrežu (Neptun) laži, iluzija, obmana... Merkur - misao, reč, verbalna komunikacija, Neptun u "lošim" aspektima (ovde kvadrat) - magla, iluzija, obmana...laž. I ovde dolazimo do priče o Pinokiu. Zamislite da to nije bajka, koliki bi nam nosevi bili :-). Možda nam nosevi ovih dana neće porasti, ali neka laž bi mogla da se potkrade...Ovaj aspekt u mnogome podseća na retrograadnog Merkura, a on se i sprema na retrogradni hod....


Vreme je za ponovnu procenu naše odgovornosti, discipline...
(Za nekog učitelj, za nekog mučitelj...)
23.maja 11:19 Saturn kreće u retrogradni hod sa 13°31’ Vodolije

Pluton je prvi otvorio sezonu retrogradnih kretanja, na dan Punog Meseca u Škorpiji 27.aprila - Vreme je za "čišćenje". Uran je na početku maja ušao u retrogradnu senku, Merkur na sredini on se sprema za retrogradno putovanje na kraju meseca. 
Saturn je dakle na redovnom godišnjem retrogradnom putovanju od 23.maja! Prošle godine Saturn je bio na retrogradnom putovanju od 11.maja do 29.septembra. Retrogradan je bio i u Vodoliji i u Jarcu!!! 
U Vodoliji je bio retrogradan do 02.jula. Onda od 02.jula do 29.septembra u Jarcu! Za nešto više od četiri meseca prešao je 7° - od 1°57' Vodolije do 25°20'  Jarca.
Sada će biti retrogradan samo u Vodoliji...kreće sa 13°31’ Vodolije.
★Preći će Saturn put od nekih 7° - od 13°31’ do  6°52’ Vodolije!
Na retrogradnom putovanju će biti od 23.maja do 11.oktobra!
Iz retrogradne senke će izaći 15.januara 2022. sa 13°31’ Vodolije.
U retrogradnom hodu preći će put kojim je već prolazio: direktno - sada retrogradno i još jednom direktno! 

Prošle godine Saturn je prvi put bio retrogradan u Vodoliji....kratko od 11.maja do 02.jula!
Možda je dobro da se prisetite tog perioda jer sada je Saturn ponovo retrogradan u Vodoliji sada duže od 23.maja do 11.oktobra. Sada je ponovo vreme za procenu naše odgovornosti, discipline. 

Za nekog učitelj, za nekog mučitelj...
Vreme je za strpljenje, za obnavljanje nekih životnih lekcija....ako Saturna posmatrate kao mudrog učitelja. Ako Saturna posmatrate kao mučitelja onda ulazite u period kočnica, zastoja, obnavljanja životnih lekcija na teži način....Svima bez izuzetka predstoji period preispitivanja, vraćanja na nešto iz prošlosti...na stvari gde se traži odgovornost, disciplina, strpljivost...
Mnogo toga zavisi i od aspekata koje Saturn u Vodoliji pravi ili je ranije pravio sa vašim planetama!!! Bitno je i kojom kućom vlada.
Neće se svet okrenuti naopako kada Saturn krene retrogradno ali ta energija neće proći nezapaženo jer neke stvari će se na neki način zaustaviti...neki problemi će postati očigledni! Ali to zaustavljanje može dobro doći da ponovo procenite neke oblasti vašeg života a to su uglavnom one oblasti koje na neki način ne funkcioniršu kako treba! Do ponovnog Satrunovog direktnog kretanja možete naći rešenje za tu oblast života, lagano, postupno, strpljivo....

O retrogradnom Saturnu:
Sa kretanjem Saturna unazad kreću i naše unutrašnje borbe. Sve što smo ostavili nedovršeno u prošlosti sada dolazi ponovo na razmatranje. Pokreću se Saturnove blokade, kočnice, zastoji, strahovi. Vraća nas u neko vreme koje je već bilo (februar, mart, april). Da se razumemo taj proces nije lak ali je neophodan. Postajemo oprezniji nego inače, štedljiviji u svakom smislu te reči. Saturn uvek sa sobom nosi neku lekciju, ili lekcije, od njih ne treba bežati, naprotiv sa njima se treba suočiti.. Prošlost i događaji iz prošlosti su ovde naročito bitni! Svakom već prema horoskopu...položaju Saturna i aspektima.
Kao i u svakom retrogradnom periodu planeta i ovde se izdvaja preispitivanje, procenjivanje. Ovde je naglasak na reč retro koja je latinski prefiks  koji znači unazad ili u prošlim vremenima, retrogradan bi značio kretanje ka prošlosti. Ovde je prisutna i retrospektiva prošlosti. Ako se retro posmatra kao pridev onda uglavnom opisuje nešto staro ili starinsko, negde je to klasika, nekada je retro nešto zastarelo, nešto što više nije moderno stavovi ili nešto drugo iz prošlosti što više nije moderno. Retro je i naš stav prema prošlosti. Znam da znate, ali čisto da razjasnimo neke pojmove jer često se negde piše retro Saturn a ne retrogradan. Mislim to je isto, ali ne sasvim :-).  Retrogradnost ipak generalno vidimo kao sklonost ka introspekciji opet strana reč a zapravo znači samoopažanje i povlačenje u sebe, okretanje ka sopstvenoj unutrašnjosti. Suočavanje sa nekim stvarima od ranije kao eho. Prosto u nekim momentima nećete moći da odredite granicu između sadašnjeg trenutka i prošlosti, posebno ako imate dosta toga nerešenog vezano za neku prošlost bližu ili dalju.
Saturn vas vraća da neke životne lekcije ponovo naučite, ili obnovite ili samo da utvrdite gradivo....ako na učenje gledate kao mučenje onda će za vas Saturn to i biti - mučitelj, ako ste spremni da budete dobar đak, onda će za vas Saturn biti - životni učitelj.
Saturn  (vreme) će vam dati baš to vreme da dovršite nešto iz prošlosti... ili da ponovo razmotrite nešto za šta ste mislili da je završeno. 
Pogledajte gde vam se Saturn nalazi...kuća u Vodoliji, tu je uglavnom vaša priča o retrogradnom Saturnu, ta kuća/e je oblast života kojoj je potrebna introspekcija....Da bi priča bila kompletna, treba i da povežete kuće kojima vlada Saturn. Pogledajte i koje aspekte će praviti Tran RSaturn sa Nat planetama.


★★★



26.maj 13:13 Pun Mesec u Strelcu 5°25' - Totalno pomračenje Meseca
27.maj 21:24: Venera kvadrat Neptun
29.maj 07:12: Merkur konjukcija Venera
30.maj 00:34 Merkur kreće u retrogradni hod sa 24°43’Blizanaca


Sezona pomračenja
26.maj 13:13 Pun Mesec u Strelcu 5°25' 
- Totalno pomračenje Meseca

Ovo je prvo pomračenje u ovoj godini, prvo od četiri, prvo totalno pomračenje od dva, jedno totalno pomračenje Meseca (maj) i drugo pomračenje Sunca (decembar)!
Ovo je drugi Super Mesec u godini.

Sa pomračenjem uglavnom idu i velike promene i kraj maja je i rezervisan za promene.
Pravo je vreme da se vratimo unazad na seriju pomračenja u Strelcu:
Prvo pomračenje Meseca u ovoj seriji dogodilo se 05.juna 2020. - "Daljina, dim i prašina...." - U susret Punom Mesecu u Strelcu i pomračenju Meseca.... Drugo pomračenje Sunca u Strelcu dogodilo se 14.decembra 2020. - Mlad Mesec u Strelcu i totalno pomračenje Sunca...

Obično efekti pomračenja traju oko šest meseci...


Pun Mesec je opozicija Meseca u Strelcu i Sunca u Blizancima...
Svaki Pun Mesec (opozicija) traži ravnotežu... ovaj je nešto drugačiji jer se događa i pomračenje.
Moguća je i neka vrsta krize - kriza svesti, kod mnogih čak i nedostatak svesti ( o nečemu). A sve se dešava na osi Blizanci/Strelac, dakle u oblastima života - kućama koji ovi znaci vladaju i u kojima su u trenutku Punog Meseca, Mesec i Sunce nalaze. Ovde je potreba za ravnotežom izražena, ali baš ona i fali, nema je pa su mogući razni događaji ili samo psihološki uticaji.
Ovde su "viši um" - Strelac i "niži um" - Blizanci suprostavljeni jedan drugom.
Dok energija Strelca nas podstiče na šire razmišljanje i shvatanje, na širenje vidika....energija Blizanca ima potrebu za logičkim i nešto užim razmišljanjem. Dok bi Strelac da nas odvede negde daleko u neka šira prostranstva...Blizanac vuče ka neposrednom okruženju i okolini. Strelac hoće dalje, bolje, više, šire... Blizanac hoće tu oko sebe, ne bi baš mnogo daleko. Zanemarivanje bilo koje od ovih strana nosi problem, krizu, uznemirenje.
A tu je i Pomračenje Meseca i sve je na neki način komplikovanije...Posebno komunikacija, sa jedne strane (Blizanci) i potreba za avanturom (Strelac) sa druge strane. Emotivna kriza, emotivni naboj....to je ono što ova energija donosi. I nastupa neki haos, neki nesporazum, jer oba znaka imaju u sebi baš to razum samo svaki na svoj način.....jedan je uži (Blizanac) drugi je širi (Strelac)...i svako "vuče" na svoju stranu i svako misli da je "bolji" za nas....Ako uspete da prevaziđete taj početni nivo haosa, moguće je da ovu opoziciju i ovu energiju pretvorite u akviju i u nešto povoljno za vas.

Od aspekata u vreme ovog Punog Meseca i pomračenja treba izdvojiti kvadrat Sunca i Jupitera kao i kvadrat Meseca i Jupitera (Jupiter je u Ribama!). Tu su i nezaobilazni kvadrati Merkura i Venere u Blizancima sa Neptunom u Ribama! Energija preterivanja, precenjivanja, energija laži, obmana, nesigurnosti...Saturn samo što je krenuo retrogradno sve je bliži egzaktnom kvadratu sa Uranom. Poprilično nezgodne energije (aspekti) u vreme ovako intezivnog Punog Meseca i pomračenja!

★★★

27.maj 21:24: Venera kvadrat Neptun
29.maj 07:12: Merkur konjukcija Venera
30.maj 00:34 Merkur kreće u retrogradni hod sa 24°43’Blizanaca




Romantične i druge iluzije...
27.maj 21:24: Venera kvadrat Neptun
Venera u Blizancima, Neptun u Ribama na 22°58’

★Prošle godine ovaj aspekt smo imali četiri puta: 04.maja, 21.maja i 27.jula Venera u Blizancima i 30.decembra Venera u Strelcu! Venera u Blizancima je prošle godine zbog retrogradnosti 3 puta bila u kvadratu sa Neptunom i ovaj aspekt su mnogi od vas zapamtili!

Sa ovom energijom mnogi će se pitati: Šta to beše ljubav? Ili još bolje Da li u ljubav verujem?... Mnogi će misliti da vole više, da dobijaju manje, da su žrtve ljubavi... Da li je to ljubav? Ne znam, odgovor je negde u vama. 
Ako niste u vezi, mogli bi da upoznate nekog ko je već zauzet, nekog ko voli da preteruje u nekim segmentima života i u onome što Neptun znači (alkohol, droga, lekovi, duvan...), ili da je prosto poprilično udaljen da živi negde daleko od vas (možda čak preko neke vode), neko će ući u tajnu vezu. Vrlo su moguće i loše procene. Dok traje tranzit to vam neće smetati, ali šta posle kada prođe? Vi koji ste u vezi, možda (odjednom) pomislite ko je ovo preko puta mene? Šta to priča on ili ona? Negde će se pojaviti zrno sumnje, onda i ljubomora...
Sa ovim kvadratom emocije su obojene idealizmom. Emocije su preterane. I da, sa ovom energijom moguća su ljubavna (ali i druga) izdajstva, obmane, laži, prevare... i razočarenja.... Moguća je preosetljivost, ranjivost, strahovi, nesigurnost... i "Magla, magla svuda oko nas".
Blago umetnicima, njima je ovaj aspekt inspiracija... Za nas ostale, pomaže meditiranje, možda i da obojite svoj svet bojama.. I dragi moji otvorite oči, skinite ružičaste naočari (Neptun)...svet i ljudi će i bez njih izgledati lepo.


p.s. i love you
29.maj 07:12: Merkur konjukcija Venera
Merkur i Venera u Blizancima na 24°41’

★Poslednji put smo imali ovu konjukciju 13.februara ove godine u Vodoliji! Ovu konjukciju u Blizancima imali smo prošle godine 22.maja (Venera je tada bila retrogradna), pre toga 25.maja 2013.....Sledeća konjukcija u Blizancima dogodiće se 01.jula 2027.

Ljubav se sa ovom energijom zaista ne može sakriti, ona ima potrebu da kaže, napiše, komunicira....Ovo su ljubavne (Venera) misli (Merkur), ljubavne reči, ljubavne reči izgovorene, napisane, otkucane, ljubavna knjiga, roman, pesma. 
Ovo su reči kao muzika za svačije uši, ovo je laskanje, udvaranje rečima, ovo su ona slatka tepanja: ljubavi, dušo, slatkišu, medeni/medena ...:), reči izgovorene, napisane putem telefona.
Ovo je razgovor pre, tokom i posle vođenja ljubavi :)...Ovo je svaki ljubavni razgovor.
Konjukcija se dešava u Blizancima pa je potreba za komunikacijom još izraženija!
Venera će u svakom ovakvom susretu sa Merkurom da se raspriča, energija znaka će pokazati i kako ide ta priča... Konjukcija je u energiji Blizanaca i zaista su razne mogućnosti i vrste komunikacija...


Keep calm, it's only Mercury retrograde!
30.maj 00:34 Merkur kreće u retrogradni hod sa 24°43’Blizanaca

★Posle susreta sa Venerom Merkur će biti stacioniran retrogradno...
Počinje period za koji se često kaže: Zar, opet!
Da, opet jer Merkur ima godišnje tri ili četiri ciklusa retrogradnosti, ove godine tri i ovo je njegov drugi retrogradni ciklus!!! Neko će reći "Mnogo buke ni oko čega", ali ima onih koji znaju jer prate ovakve cikluse da su efekti RMerkura više nego očigledni.


Premotavanje...

Počinje period gde će za sve što nam se dešava krivac biti retrogradni Merkur!
Naravno da nije kriv za sve ali ima tu nečega - "Pustio bih ja njega ali neće on mene"! 

Počinje period u kome bi bilo dobro dobro razmisliti pre nego što nešto kažemo...period u kome je dobro proveriti da li smo poneli sve sa sobom što nam treba od novčanika do "glave", period u kome informacije "polude", period "gluvih telefona", kašnjenja na sastanke i ljubavne i poslovne....
Period u kome možemo naleteti na bivše....ono: otkud ti....ili dobiti poruku od nekog koga smo ranije izbrisali, blokirali i sl. Ovo su samo neki mogući događaji u ovo vreme...
I ako znamo retrogradne cikluse (ja vas obavestim na početku godine), ne možemo zaustaviti život u periodu retrogradnosti...Predugo traju ovi ciklusi, plus retrogradne senke....oko dva meseca tri puta godišnje....Ovaj ciklus traje:

II
15.maj Merkur ulazi u retrogradnu senku sa 16°18' Blizanaca
30.maj  Merkur kreće u retrogradni hod sa 24°43’Blizanaca
23.jun Merkur kreće direktno sa 16°18' Blizanaca
07.jul Merkur izlazi iz retrogradne senke sa 24°43’Blizanaca

Dakle, dobro je imati neki plan unapred (ali uvek je dobro imati i plan B rezervni plan). Postoji tekst na Blogu o generalnom uticaju retrogradnog Merkura u bilo kom znaku, kao i njegov uticaj u tranzitu kroz natalne kuće: 






Merkur je poslednji put bio retrogradan u Blizancima od 19.maja do 12.juna 2015.godine! Merkur je vladar Blizanaca pa će komunikacija i generalno i posebno doći u prvi plan. Samo bi ovde komunikacija mogla da krene "natraške". I ako Merkur neće ići stvarno unazad i ako je to optička iluzija moramo da budemo spremni za razno razne zavrzlame! Važno je znati i da naš život neće stati život ide dalje...samo je potrebna određena pažnja i oprez!

★★★



31.maj 07:15: Mars trigon Neptun


"Ko u čuda veruje, taj čuda i stvara"
31.maj 07:15: Mars trigon Neptun
Mars u Raku, Neptun u Ribama na 23°01’

Kraj maja...
★Poslednji put smo imali trigon ovih planeta 13.decembra 2019. godine!

Kada se planeta strasti, želja, akcije nađe u dobrom aspektu sa planetom za koju kažu da je viša oktava Venere....naslutite i sami šta ova energija može doneti....kada je posmatramo iz ugla emocija, emotivnog i ljubavnog života....Plivaju obe planete (Rak, Ribe)....plivamo i mi sa njima. Mars je tu da deluje, da donese ili pokrene akciju, Neptun je tu da sve to začini maštom i kreativnošću.
Blago umetnicima....oni će pre svega osetiti blagotovoran uticaj ovog aspekta, ali i muzičari, pisci, glumci....Ostali, koji umetnici nisu, mogu ovaj aspekt "iskoristiti" za razotkrivanje nekih tajni, laži, prevara...Možda čak nećete morati mnogo ni da se potrudite, jer može doći i do samo - otkrivanja. Sa ovom energijom lako se otkriva neiskrenost....Idealisti....ovo je vaše vreme takođe....sanjari, duhovnici....svi vi koji se bavite nekim energijama....Intuicija, mašta, kreativnost na višem nivou....ova energija vas može odvesti do cilja, sa njim možete odabrati pravi smer...i ostvariti ono što želite (Mars - želje)! 
Ima ovde puno energije....ako je osetite podelite je sa drugima....ohrabrite one koji možda iz nekog razloga nisu dobro. Možda ćete se naći u obrnutoj situaciji i možda će neko pomoći vama....vas ohrabriti, inspirisati. Inspiraciju treba "tražiti" u mašti, snovima, idealima, fantazijama. Što da ne.....lepo je budan sanjati, još ako je u dvoje:).
Sve ovo možete preneti i na teren posla, karijere, profesije.....unesite energiju mašte, kreativnosti u svoj posao, odnose na poslu.
Kada se ovako fizičko (Mars) i psihološko (Neptun) lepo spoje....dobijemo jednu zaista lepu energiju i za umetnost, duhovnost, i za sport. Pa meditirajte :-), ko voli Jogu blago njemu :-), ko ne voli a blizu mu neki bazen opet blago njemu :). Ako su vam se lepo uklopile ove planete možete i dete učlaniti u neki vodeni sport, nije sve u tenisu :-). Devojčice mogu u umetničko plivanje (Neptun - ples)....Ovaj aspekt može inspirisati i mađioničare, čarobnjake :-), duhovne ljude (korišćenje energije za viši cilj). Može se koristiti kao ventil, kroz glumu, muziku, igru....za sexualne fantazije :)...







Нема коментара:

Постави коментар