среда, 18. јул 2012.

Ne tugujem ja...

ili kako preživeti aspekte...



Novi početak - Olja Ivanjicki


Postoje situacije kada ne pomažu pozitivne misli, vi se trudite, vi dajete sve od sebe ali sudbina ima drugi plan. Ima plan da vas baci u vatru, ima plan da vas iskušava i vidi koliko ste jaki i koliko ste naučili neke životne lekcije. 

Ne pomažu ni godine, ni iskustvo, ni profesija. Uhvati vas talas egzaktnih aspekata koji poput zemljotresa izazove cunami... A vi nemate gde da se sakrijete. Kako da se sakrijete kada većina planeta ide unazad (Uran, Pluton, Neptun...) i vi sa njima, u introspekciju, u suočavanja, sve zavisi kakvu ste prošlost ostavili za vama... Aktuelni tranziti: T-Kvadrat gde je Mars u Vagi uzdrman kvadratima, i mi sanjim kako ko i zbog čega, a tu je kao deo te priče kvadrat Urana i Plutona, Sunce se bori sa ograničenjem Saturna (Sunce kvadrat Saturn), Jupiter kvadrat Neptun vas čini osetljivijim nego inače, tanka je crta izneđu realnog i nerealnog, i razočarenja sasvim moguća i izvesna... Mars je tu ipak dominantan sa energijom kvadrata i opozicije, što samo sitaciju podgreva ponegde do usijanja, a vatru nema šta da ugasi (Venera je sve dalje od Jupitera), ne pomaže ovde ni vatrogasno odelo. Požari na žalost stvarno besne, to su ovih dana udarne vesti. Naravno tu je i retrogradni Merkur, koji ko crvić radi i biva mirođija i gde tereba i gde ne treba:-)



Muzika polarne svetlosti - Olja Ivanjicki

Životna činjenica je da nema samo srećnih ni samo tužnih ljudi. Kolo sreće se okreće, danas smo srećni, sutra smo tužni. Aspekti, tranziti, zvezdani ciklusi rade svoj posao, a mi smo tu da odolimo svim iskušenjima, svako na svoj način. Neke događaje ne možemo izbeći, ma koliko bili spremni na njih. 
I tuga je za ljude. 
Posle nekoliko optimističnih tekstova, mora da dođe i ovakav...jer to je život. Danas je lep..., sutra je onakav kakvim smo ga mi stvorili. Ono što još pokušavam da vam kažem je da treba da osluškujete ritam aspekata i tranzita, da ne paničite kada vidite da dolaze neki koje zovemo teški. Jer sve dođe i prođe. Najvažnije je kako iz njih izaći, normalan:-), bez većih posledica... ponekad čak i jači nego što ste bili. Mnogo je bitno kakav vam je natalni horoskop, u njemu je sva tajna, tu sve počinje i sve se završava. Kako podnosite teške situacije, kako se protiv njih borite i da li se uopšte borite ili se prepuštate stihiji. 

Neko se prepusti da ga talas odnese na pučinu i tamo čeka pomoć, neko pliva nazad uprkos talasima do obale na čvrsto tlo. 

Važno je kakave su vam misli: 3. i 9. kuća, važan je položaj Merkura, i kako komunicirate u skladu sa mislima, bitno je i Sunce, tu ćete otkriti kakva vam je volja, za životom, uspehom, kakvu svest o sebi imate, kakav vam je EGO. Bitan je i Mars koliko energije imate i kakva je ona u ovakvim situacijama, da li ste borac ili ne, bitan je faktor sreće ili položaj Jupitera, Venera tu može da pomogne ili odmogne, posebno ako je "problem" emotivne prirode, ili novčane-materijalne, i Saturn sa svojim lekcijama i njegovim ograničenjima tj. vašim. Da znate ako ih ima gde su i kolika su. Ostale tkz. generacijske planete su takođe važne i njih treba pažljivo proučiti. Nisam zaboravila Mesec, on je čak i najvažniji jer on je duša. Od njega će zavisiti kako duša sve to podnosi i koliko brzo se oporavlja. Da najvažniji je natalni horoskop, tranzite stavljamo kao uporedni horoskop i vidimo kako utiču na ovu natalnu priču, ali ključ je ipak u natalu. Ne zove se on uzalud i životni horoskop. To je veliki posao i izazov, ali je bitan posao jer ćete upoznati sebe dobro, a onda i svoju budućnost. 



Seoba moje duše - Olja Ivanjicki

Osećanja su govor duše. Ja sam ceo svoj život živela po osećanjima koja su dolazila iz Lavovskog srca. Osluškivala sam ih i pratila, usput pratila i svoje snove (Neptun u Škorpiji u 1. kući)...Sledila sam svoje srce i živela prilično nesputano (Uran u Lavu). I imala plan da nikada ne ostarim (Mars i Mesec u Blizancima, Merkur u Lavu:-)). Mars u trigonu sa Saturnom kao ptica feniks uvek se ponovo rađala posle najtežih životnih priča. Mesec trigon Uran, putovala i kroz snove i stvarno, zavolela astrologiju i ona postala moj lek i moj život. Venera konjukcija Pluton emocije, ljude, život doživljavala i doživljavam sa ogromnom strašću. Vaga u podznaku mi je dala da volim lepotu u svim njenim vidovima, kao i težnju za harmonijom i saradnjom i društvenost, ali i strah od samoće. 
Živela sam i živim svoj život u skladu sa svojom prirodom - natalnim horoskopom.
Nailazili su razni tranziti (krize), dočekivala sam ih uglavnom spremna, pratila njihov ritam, gde je moglo borila sam se-pametno (Mars u Blizancima), gde nije čekala sam da prođu. Život sam doživljavala kao veliku igru, i igrala sam se. Sačuvala sam (uprkos svemu) dete u sebi (Merkur u Lavu). Volela sam ljude i ljudi su voleli mene...Kada ste naoružani osmehom i ljubavlju, privlačite iste takve ljude... Ne uvek naravno, nekada se i srce pređe... Tada je najvažnije da to iskustvo proživite bez većih posledica. To je ova priča o natalnom horoskopu... tu onda pomaže (bar u mon slučaju) Jupiter u Ribama, gde ova planeta izražava svoj maksimum, gde je njegov najveći kvalitet pomaganje drugima, pomaganje onima koji su na bilo koji način u nevolji. Pomažući drugima pomagala sam sebi. Ovaj položaj Jupitera  uvek je omogućavao pronalaženje unutrašnjeg mira, kroz snove, povlačenje iz dnevnog života u knjige, filmove, muziku...On je taj koji je omogućio pretvaranje snova u realan život u stvarnost. A najbolje je funkcionisao kao pomoć onima kojima je pomoć bila neophodna (tu je lek i tu je izlečenje). On je taj koji je svojim saosećanjem i darežljivošću kroz pomoć drugima pomagao zapravo meni.. Najlepše od svega on mi je pružio moć vizuelizacije. Od života često sam pravila svoj film. Jupiter je u trigonu sa Neptunom, i to je tek priča za sebe: ja volim čarolije, maštu, mistiku i misteriju... volim bajke, fantaziju, andjele... život uvek vidim lepšim nego što zaista jeste... duša mi je često negde u oblacima... uvek negde daleko... i sto sam dalje u mislima bliža sam svojoj duši... Ovaj trigon ima misiju.....koju sam ja prepoznala u jednom od svojih najtežih životnih trenutaka. On mi je doneo veliku inspiraciju, intuiciju i spoznaju života, ali doneo mi je i ogroman idealizam. Jupiter je u 5. kuci a Neptun u 1., i njihov uticaj mi je doneo interesantnu životnu priču. Jupiter planeta sreće, Neptun viša oktava Venere u trigonu daju sposobnost da se stvari vide dublje i jasnije, da se prepoznaju, lakše čitaju simboli, znakovi, ljudi... Sve u svemu ova kombinacija Neptuna i Jupitera donela mi je čaroban život i svet, ma koliko ja znala da život nije uvek ni čaroban ni jednostavan. Uvek sam imala veru u sebe i u nešto, čemu ime ne znam...ali znam da je stalno samnom!!!! Ovo je i aspekt molitve, i lečenja uz pomoć molitve. 
Jupiter u 5.kući mi je doneo i sreću najveću - 5.kuća - deca....nema veće sreće od njega...Ima sreće naravno, to su moji Strelčevi mama i tata...u 10.kući Sunce i Merkur u 4.kući Saturn!!! Tata - Sunce konjukcija Merkur, mama - Mesec sekstil Uran....


Sazvežđe - Olja Ivanjicki

Sreća je uvek bučna, želi da se objavi, da je svi vide, tuga je tiha, nosi u sebi ogromnu tišinu..."Ima tišina kojih se sjećam više nego najljepših riječi" Đorđe Balašević....Ko nije bio tužan ipak ne zna ni šta je sreća. "Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge i nema ljepših snova od onih što ih rađa bol" Ivan Cankar. Svako od nas se sa tugom nosi na svoj način, i to je negde (u životnom horoskopu) zapisano.  Ko još želi da bude tužan, nesrećan... Kad sam tužna trudim se da se to ne vidi, ali ponekad je to uzaludan posao. Zato pričam sa nekim ko me razume, ko mi može pomoći samo slušanjem, jer kada ispričate tugu to je već pola izlečenja. Kada ona neće da pusti mene, ja se umirim i čekam. Dok čekam radim, pomažem ljudima, pišem, gledam filmove sa srećnim krajem:-), slušam inspirativnu muziku i plešem...dok se ne umorim, dok se i tuga ne umori. 

"Kad sam bio ugrožen, mislio sam samo na nju, hrabreći se njenim prisustvom. Kad mi je bilo teško, pominjao sam njeno ime kao u molitvi, nalazeći olakšanje. Kad osjetim radost, trčim da je podijelim s njom, zahvalan joj, kao da mi je ona daruje." - Meša Selimović


Galija - Ne tugujem ja 



2 коментара:

  1. Анониман19. јул 2012. 10:20

    Draga Snežana,
    dopada mi se što si izabrala Mešu i njegove mudre misli (uvek mi se činilo da je najtužniji čovek na ovom svetu ):)
    Setih se nekih Rozenbergovih misli koje sam godinama ponavljala kao papagaj :)):
    ''Odrastao sam verujući da se od mene očekuje da dokažem koliko jak i nasilan mogu biti. I plašio sam se da priznam da sam usamljen,uplašen ili tužan.Mislio sam da su osećanja slabost,a da je slabost loša.''
    Ovo je samo deo,ali sam se prepoznavala u njima jer sam odrasla ,upravo, u takvoj sredini. Sada dopuštam da budem i tužna i slaba,da proživim tu emociju svesna njenog uzroka.Naravno, ''kopam'' po prošlosti i čistim uzroke.(JU u 1. trigon PL u 8.,sekstil NE u 10.sekstil MA u 2.)
    Pozdrav, Radmila

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Radmila,
      Obožavam Mešu Selimovića...čitala sam ga toliko puta da poneke delove znam napamet...

      Da skoro pa pravi izraz "kopati"... 8. kuća je kuća koja omogućava dublja istraživanja...a Pluton je tu skoro svoj na svome...
      Jer je 8. kuća - prirodni vladaoc Škorpija - Pluton vladaoc Škorpije
      Jupiter u 1. kući je lep položaj ove planete, a sekstil sa Neptunom je jedan od lepših aspekata, ja ima trigon te dve planete i o njemu sam već više puta pisala!
      Sigurna sam da te naslov nije zavarao Ne tugujem ja moglo je da bude i (Ne) Tugujem ja...ali i tuga je život.

      Pozdrav

      Избриши