субота, 14. март 2015.

Uspon do vrha je težak ali pogled sa tog vrha se ispalti....Saturn u tranzitu preko ascedenta...



Moram da pišem.....prosto moram....

Od jutros vesti su takve da za njih može da se kaže samo i jedino tuga! Ja se pisanjem borim protiv svega što mi otežava misli.... Ne mogu da pišem o onome što se dogodilo, pisala sam već toliko o aspektima koji nam otežavaju i zagorčavaju život, na žalost i oduzimaju.... Ne mogu više.


Pisaću o tranzitu Saturna preko ASC...što zapravo znači izlazak iz 12. i ulazak u 1.kuću...
Jučerašnji tekst o retrogradnom Saturnu izazvao je reakciju na FB. Komentarisalo se na temu Saturn na ASC ( ascedentu/podznaku)!

Svaki tranzit kroz neki znak i kuću je bitan...jer mi živimo energiju te planete...
Da li je moguće ostati pasivan posmatrač? Sve je moguće....ali umesto da se bojimo ili izbegavamo neki tranzit (koji nam nije po volji), bolje je sarađivati sa njim. Iskoristiti priliku i sarađaivati sa energijom u nekoj oblasti života (kući) na neko vreme (već prema tranzitu). Svaki tranzit ima i "vreme trajanja".

Saturn u određenom znaku provede oko 2,5 godine
Kuća kroz koju prolazi je oblast na koju vrši uticaj...to ponekad ( i najčešće) mogu biti dve kuće.

Saturnov tranzit je tu da se suočimo sa realnošću (ma kakva ona bila). Tu je i da napravimo nešto sa tom energijom, pre svega da preuzmemo odgovornost za svoje postupke i svoj život, i (po)radimo na samodisciplini, autoritetu...


Izabrala sam jedan od važnijih Saturnovih tranzita....njegov prelazak preko ASC (ascedenta).
Izlazak iz 12. kuće i ulazak u 1.kuću....Zašto? Jer je svakako vrlo interesantan a svi ga doživimo u nekom periodu života. Jer je to vreme samoprocene!!!




Saturn može praviti konjukciju sa ASC iz 12.kuće ili iz 1.kuće.
Saturn na ASC početak novog životnog ciklusa.
Vreme u kome možemo da shvatimo ko smo i šta želimo!

Sam prelazak preko ASC i ulazak u 1.kuću je jako interesantan.
Saturn tada još može biti pod utiskom 12.kuće a energija 1.kuće nudi nešto sasvim drugačije. Dok prolazi 12.kućom bavi se strahovima i "demonima iz ormara" (podsvest), što nije ni malo lagan proces. Saturn u tranzitu kroz ovu kuću zna da izoluje, usami, zatvori... Znaju oni koji su ovakav tranzit proživeli da nije bilo lako.... sve samo ne lako. Bili su oni u prilici da se suoče sa strahovima i da ih se na kraju oslobode, posebno ako su dobro pratili energiju Saturna i njegove lekcije, da sređuju "ormare" svoje podsvesti, da preispitaju neke odnose zastarele i teške, i da na kraju ostave u svom životu samo ono što je dobro za njih i njihov budući razvoj. Kakav će prelazak Saturna u 1.kuću biti zavisi mnogo i od toga kako je neko iskoristio (ili nije) njegov boravak u 12.kući. Oni koji su to vreme iskoristili kako treba kada im Saturn pređe u 1.kuću svetu će pokazati  odgovorniju i zreliju stranu svoje ličnosti.


12.kuća: kuća tajni, podsvesti (onih naših "ormana, skladišta, tepiha i kutijica"...gde skrivamo stvari i od sebe i od drugih), sva jako udeljena mesta, udaljenost (generalno), zatvorenost, zatvorene ustanove (bolnice, zatvori...), usamljena mesta, usamljenost, tajne veze, neprijateljstva... Naše skrivene osobine, sklonosti, jake i slabe strane..., naši strahovi. Naše nesvesno JA. Tu su i snovi, prošlost, izolacija, traženje duševnog mira. Ovo je kuća manastira, hramova, samostana... ali i ostrva. Svih tajnih radnji pa i onih ilegalnih... Sa ovom kućom neko može biti ili kriminalac ili svetac... 
Prirodna kuća Riba, vladari Neptun i Jupiter.


Dok traje tranzit Saturna kroz 12.kuću uglavnom se bavimo nekim završetkom, krajem nekim, i polako često nesvesni toga pripremamo se za Saturnov ulazak u 1.kuću. Taj prelazak je možda ponekad težak....kao da se budimo iz nekog dugog sna. Često se tada zauzima neki odbrambeni stav (energija 1.kuće). Na samom početku na samom ulasku u 1.kuću Saturn može doneti neke frustracije...nemir. 1.kuća nosi energiju Ovna, energiju vatre pa ima smilsa. Dok je prolazio 12.kućom (energija Ribe, vode) bavio se našim unutrašnjim svetom, zatvarao nas u neki poseban svet, nekog i stvarno (bolnice, zatvori....i sl.). Dolaskom na ASC sve se menja...jer 1. kuća je otvorena....spoljašnji svet je pred nama. Buđenje! Buđenje iz sveta snova, fantazija, duhovnih iskustava, zatvaranja.....




Nešto kao poziv da sagledamo sebe u pravom svetlu (1.kuća) bez maske (12.kuća). Poziv da svetu (1.kuća) pokažemo svoje pravo lice. E to buđenje negde može da bude problem bar na samom početku. 1.kuća je naš indetitet....naša ličnost. Sa Saturnom najpre na ASC (konjukcija) a onda i u samoj 1.kući dolazi vreme realnosti i realnog sagledavanja slike o sebi. Vreme u kome se gledamo u ogledalo! Saturn u 1.kući radi na restrukturiranju ličnosti. Na kraju ovog tranzita trebalo bi da budemo jači i siguniji u sebe, samouvereniji, zreliji, odgovorniji (bez obzira na godine)...


1.kuća : ona je zapravo vaš podznak ili ASC, identitet, govori o ličnosti (JA), o karakteru, temperamentu, o individualnosti, ponašanju, zdravlju, o sklonostima, ona je način na koji se izražavamo, pokazuje način na koji želimo da nas drugi vide, to je kuća koja govori o izgledu, kao i početak svih poduhvata...Prirodna kuća Ovna, vladar Mars.



Saturn kroz 1.kuću testira...pre svega samopouzdanjeTu je za nas da bi ispravili ono što smo radili pogrešno, da preuzmemo neke obaveze i budemo odgovorniji...tu je i da donesemo neke važne odluke - sada (1.kuća) bez odlaganja. Oni koji negiraju obaveze, koji ne žele i ne mogu da donosu odluke ovaj tranzit mogu da dožive na teži način. 

Ovo je i tranzit u kome obično dolazi trenutak za neke nove stvari (ako smo uspešno završili nešto dok je boravio u 12.kući). Ako smo uspeli da se oslobodima "tereta" ma kakav on bio. To je trenutak da se započne nešto što će moći da traje. Trenutak za planove za više godina unapred.  U svakom slučaju ovaj tranzit znači kraj jednog i početak novog ciklusa. On je ujedno i jedan od najvažnijih perioda u životu. Kada dođemo dotle počinje i testiranje i ispitivanje....svega naučenog do tada. Počinje ciklus od sedam godina....gde na kraju ulaskom Saturna u 4.kuću sagledavamo šta smo uradili za tih sedam godina.
Neće svako na isti način doživeti  Saturnov boravak u 1.kući....međutim uglavnom svi imaju neko osećanje težine (bar u početku), orgraničenja, zastoja... Ali suprotno uvreženom mišljenju Saturn je tu da pomogne ne da odmogne....bili mi spremni ili ne.




Za nekog to je vreme za bavljenje izgledom....vreme za dijetu, zdrav(ij)u ishranu, vežbanje, vreme za promene na telu (u stilu "u zdravom telu zdrav duh"). Za nekog ovo je vreme bavljenja zdravljem, karijerom, partnerstvom, odnosima (porodičnim, prijateljskim, poslovnim...).

Saturn ovde od mnogih traži penjanje na neki vrh....a to je u početku jako teško....mada se pogled sa tog vrha isplati...

Mnogo je bitno za celu ovu priču odakle "dolazi" Saturn - kojom kućom vlada... jer će i ta kuća biti povezana sa boravkom Saturna u 1.kući. Bitno je i koje aspekte pravi Tran Saturn (sekstil, trigon - dobar uticaj, kvadrat, opozicija, inkonjukcija - teži uticaj, konjukcija uticaj zavisi od planete sa kojom je u konjukciji). Dobri aspekti će svakako olakšati ovaj ciklus, oni manje dobri mogu otežati. Ono što je sigurno da posle ovog tranzita više nećet biti isti.

Ovaj tekst je napisan za svaki Saturnov prelazak preko ascedenta... i izlazak iz 12. i ulazak u 1.kuću. Njega će sada proživljavati svi koji imaju Strelca u podznaku... zavisno od stepena na kome se podznak nalazi. U ovom trenutku Saturn je na 4° i retrogradan je.... Njegov uticaj bi mogli sada da osete oni koji imaju ASC u Strelcu na oko 4°....

P.S. Relativno skoro (kraj 2011.) sam proživela ili preživela :)) ovu priču, dok je Saturn boravio u Vagi....i mogu da potvrdim da više ništa nije kao što je bilo....Iz mog ugla je bolje. I ono što je sigurno je da sam drugačija. Ne pravim iste greške, znam da čekam, ne odustajem, ne plašim se samoće...

☆☆☆

Ažuriranje: Ovaj tekst je ponovo aktuelan. Dobila sam jedno pitanje na instagramu, srećom pa sam se setila da sam napisala ovaj tekst :), samo sam ga malo uredila, jer sam ranije baš previše koristila boldovanje i moje čuvene tri tačkice....:).
U ovom trenutku (18.jun 2023.) Saturn je retrogradan na 7°12’ Riba! Njegov uticaj bi mogli sada da osete oni koji imaju ASC u Ribama na oko  7°!


P.S. 2 Prošlo je onih 7 godina, Saturn je prešao u moju 4.kuću u februaru 2020. Bila je to godina koje ne želim da se sećam, ali više nego sam svesna da je i to život! Bez panike, ne projektujte, ovo je moja priča. Inače kada je 1990. takođe prolazio mojom 4.kućom doneo mi je rekla bih sada sa distance jako lepe promene u životu!

El condor pasa

 


Izradu horoskopa, astrološke konsultacije možete zakazati 
porukom na Viber +38163352286 ili mail snezana9@gmail.com

 

 

2 коментара:

  1. Анониман14. март 2015. 23:59

    Da li retro saturn vraca stare ljubavi odnosno da li stavlja stvari "na cekanje"dok je retro,dok ne krene direktno od 8 mj?

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман15. март 2015. 09:39

    ...taj sam slucaj....asc na 5 st. strelca:))))))))))).....

    bas kako napisaste:)
    ....mislim da ce ovaj retro hod Sa samo da dovrsi sve sto radih i uradih dok je bio u 12 kuci...

    ova lekcija je svakom potrebna, ma kako bila teska da dodje do "konacnog sebe"!!!

    Hvala.

    ОдговориИзбриши