петак, 17. фебруар 2023.

Ovo je priča o Saturnu (učitelj ili (m)učitelj).....Saturn u Ribama I deo....



Kaži mi gde ti je Saturn i znaću gde ti je poriv za sigurnošću i bezbednošću!

Naravno, saznaćemo i mnogo više od toga!
Ovo se odnosi i na vašeg natalnog ali i na tranzitnog Saturna.

Zašto je bitno da znate kroz koji znak tranzitira Satun i u kom periodu?
Da možete da saznate gde koje (životne) lekcije treba da (na)učite, možda ponovite...gde je potrebno više odgovornosti, discipline, ozbiljnosti...da li je vreme da preuzmete sudbinu u svoje ruke, da li je vreme za delovanje ili je ipak vreme za strpljenje i neko čekanje...itd. itd. itd.

Subotom na Saturnov dan na blogu uvek imate nešto više o trenutnoj poziciji Saturna  i njegovim aspektima! Dobar vodič za sve...ali nešto više za Jarčeve i Vodolije znak i podznak, jer Saturn vlada ovim znakovima! Dobar vodič za sve koji doživljavaju svoj Prvi, Drugi ili Treći Saturnov povratak ili neki važan (životni) tranzit Saturna sa drugim planetama!

Oko šest godina Saturn prolazi kroz znakove kojim vlada (Jarac i Vodolija).
Saturnu je potrebno oko 29,5 godina da prođe kroz ceo zodijak. 
To znači da Saturn provodi oko 2,5 godine u svakom znaku Zodijaka. 

Život ide u krug, sve ide u fazama i ciklusima

Stigao je Saturn na kraj ciklusa
U martu ulazi u Ribe, u poslednji znak Zodijaka!
Početak ciklusa ulazak Saturna u Ovna bio je 07.april 1996.
Posle 29 godina - Novi ciklus (od Ovna do Riba) dogodiće se 25.maja 2025. 

Pre toga će boraviti u Ribama od 07.marta 2023. do 25.maja 2025.

Da li će Saturn uneti strukturu i red energiji Riba...ili će Ribe promeniti strukturu i red Saturna?!
Ostaje nam da saznamo!

Saturn je šesta planeta, druga po veličini i poslednja vidljiva golim okom u našem solarnom sistemu!
Ima tri glavna prstena koja kao da simolično prikazuju strukture, granice, ograničenja!

U mitologiji, Saturn je bio najmlađi od sedam Titana. Dete Urana (Bog Neba) i Geje (Majka Zemlja)
Saturn je na grčkom Kronos - vreme!
Vreme i jeste na neki način najbitnije ograničenje sa kojim se suočavamo!

Pre nego Saturn "zapliva" vodama Riba vreme je da se potsetite na priču o Saturnu generalno.
Značenje Saturna, njegova uloga u našim životima, lekcije koje nam nudi i još mnogo toga...

Ovo je....




Priča o Saturnu...
(ili šta sve treba znati o ovoj planeti)

Saturna često spominjemo kao (m)učitelja.
Ako ga posmatramo kao učitelja, možda ponekad vrlo strogog učitelja onda smo spremni da učimo i naučimo sve njegove lekcije. Mučenje dolazi ako nismo spremni za učenje, ili ako više puta ponavljamo neku lekciju, ispit, naravno da će u tom slučaju biti mučitelj.

Od svih planeta učimo nešto, nije Saturn jedini sa kojim prelazimo neke lekcije i iskustva, ali Saturn je onaj koga uglavnom zapamtimo i njega i njegove lekcije, kao nekog učitelja ili profesora iz škole, fakulteta, koga pamtimo zauvek. Jer On je od onih učitelja zaduženih za strogost, odgovornost, sturkturu, granice. Kako ga ne zapamtiti. Ima i onih koji ga zovu zlotvorom, ili u tradicionalnoj astrologiji malefik (loša i nepovoljna energija) pored Marsa, Urana, Plutona i Neptuna. (Malefik: planete koje donose "lošu sreću" ili nesreću, Mars mali malefik, Saturn veliki malefik). 
U savremenoj astrologiji to ipak nije tako.



Život je jedna velika škola...
Uvek ima šta da se uči i nauči...Svakodnevno nešto učimo, rekoh već od svih planeta. Kako ima onih bržih i sporijih planeta uglavnom pamtimo lekcije ovih sporijih (Jupitera, Saturna, Urana, Plutona i Neptuna)...

Ovo je priča o Saturnu učitelju generalno
Saturn nam donosi nedvosmislene lekcije i uporan je u tome da se uveri da ćemo ih zaista dobiti i savladati. Najbolje lekcije su one kroz iskustvo. On od nas traži da poboljšamo temelje na kojima stojimo. Na kraju naučene lekcije energija se pretvara u zadovoljstvo.

"U školi života, na žalost, ne može da se zabušava."





Šta Saturn hoće od nas?
Nije dobro ako Saturna posmatramo kao nekog ko samo postavlja prepreke ispred nas.
Posmatrajmo ga kao nekog ko donosi neke lekcije i zadatke, koje treba da naučimo i uradimo da bi mogli da idemo dalje. Najbolje je doživeti ga kao učitelja u velikoj školi života u kojoj smo svi đaci bez izuzetka. Ako na vreme shvatimo da ovaj učitelj nije od onih koji samo puko prenosi znanje, već da on od nas traži da sami kroz iskustvo učimo i naučimo, biće nam bolje. Saturn svakog od nas (đaka) podstiče da kroz svoje lično iskustvo uči, dođe do odgovora na sva životna pitanja. On nas uči da ne čekamo od drugih da to uradi za nas. On nas uči i da nema univerzalnih odgovora za pitanja koja muče svakog od nas. Svako od nas ima svoj odgovor na neko pitanje, i svako od nas do tog odgovora dođe u skladu sa spremnošću da uči, u skaldu sa iskustvom, ali pre svega u skladu sa svojim karakterom (natalni horoskop). Možete pročitati ne znam hiljadu tumačenja o tranzitnom Saturnu, o kućama kroz koje prolazi, o aspektima koje pravi....i to može donekle pomoći. Ipak, pravi odgovor i tumačenje je za svakog pojedinačno!

Neke lekcije su teške...
Neću ovde izostaviti neke mogućnosti Saturnovog uticaja: bol, patnju, tugu, ograničenja. Naravno da ima i da je bilo i biće i toga. I sama sam prošla kroz neka takva stanja. Međutim mislim da mi ponekad sami sebi postavljamo ograničenja a ne neke "više sile". Ako ograničenja ima a ima ih (ponekad), njih ćemo se rešiti ili osloboditi ako shvatimo zašto je do ograničenja došlo, ako na vreme savladamo taj zadatak ili lekciju, i ako to mirno prihvatimo. Dobro je ako to shvatimo kao iskustvo više. Ako sve ovo dobro savladamo....i zadatke i lekcije možemo se  osloboditi i ograničenja i granica koje su postavljene pred nama... U tome će nam pomoći i Uran naravno.



Razmislite o ovome....
Da li su bol, patnja, strahovi, ograničenja, frustracije koje se pripisuju uticaju Saturna zapravo samo naš beg od odgovornosti prema sopstvenoj sudbini. Još jednom ću ponoviti Saturn je zapravo tu da nas nauči da preuzmemo odgovornost za svoju sudbinu! Kada nismo dobri učenici, kada zanemarimo neke lekcije i zadatke možda nas Saturn učitelj i "kazni"....svakoga već prema aspektima koje on pravi. "Kažnjeni učenik" se ljuti, često misli da je nepravedno kažnjen, možda je bolje da razmisli šta mu to učitelj poručuje...Možda je "kazna" tu da bi prihvatili neku obavezu (od koje se obično beži), da bi naučili šta je odgovornost i disciplina....ništa više ni manje.

Život piše romane, ali domaći moramo sami...
Postoji jedan put kojim idemo, samo je razlika u tome da li ga prelazimo na teži ili lakši način!
Saturn dakle donosi ograničenja, to jeste jedan od njegovih većih uticaja, ali posmatrajte to ovako: on nas na taj način sprečava da bespotrebno rasipamo svoju energiju na neke stvari, ljude ili životne situacije... On nas zapravo uči da se koncentrišemo, uozbiljimo i odgovorno krenemo ka nekom postavljenom cilju.
Najbolje je da budemo spremni i Saturna prihvatimo kao realnost, spremni da naučimo sve njegove lekcije i zadatke. Sve ono što nam on u nekom znaku (energiji), kući i aspektima postavlja kao zadatak, test, ispit, je iskustvo koje moramo da prođemo.
Ako shvatimo usput koja su naša ograničenja (a svi ih nekada u nekom trenutku imamo), zatim kako da učimo kroz iskustvo, kako da prihvatimo bol i patnju koje život donosi ponekad, biće nam lakše da budemo dobri đaci ove velike škole života.

"Grlom u jagode"
Da li se sećate kultne serije "Grlom u jagode" i Baneta Bumbara, meni je ta priča pravi primer za sve ovo o čemu pišem. Serija je pratila mladića (Bane) i njegovo odrastanje i (ne)sazrevanje. Pratili smo ga u tom procesu gde se on uvek na svojim greškama učio ili pokušavao da uči da "postane čovek". Serija je prikazivana 70' godina, a pričala je životnu priču o ljudima koji su živeli 60' godina. Serija je više puta bila reprizirana i tema iz serije je uvek bila i biće aktuelna... jer u osnovi priča priču o odrastanju i kako je to "postati čovek". Na lakši i teži način...uvek i u svako doba! Današnjoj deci i omladini možda ova serija i priča u njoj može biti najblaže rečeno čudna i smešna....ali ako bi dublje pogledali shvatili bi da su neke vrednosti bezvremenske, neke vrednosti traju večno. Kao i priča o Saturnu....


Ja u školi idem i dobar sam đak...
Šta je to što nas Saturn uči tokom života bez obzira gde se nalazi (znak)?

Osnovne lekcije Saturna su samodisciplina i istrajnost...
On od nas pre svega zahteva zrelost (bez obzira na godine). 
On je tu da zajedno sa njim učimo kroz teške situacije u životu (a njih ponekad ima naravno jer to je život). 
Ne donosi on teške situacije, on nas uči kako da ih prevaziđemo.
Njegova najvažnija uloga je pre i iznad svega da nas nauči kako da preuzmemo odgovornost (Saturn) za sopstvenu sudbinu. 
☆Gde je potrebno da preuzmemo odgovornost i kako? ☆Gde je potrebna veća ozbiljnost (zrelost) i kako je postići?  ☆Gde je potrebno učiti iz iskustva? ☆Gde je potrebno napraviti jasne izbore i doneti prave odluke? ☆Šta je to samodisciplina i istrajnost? ☆Kako da se izborimo sa teškim situacijama u životu? ☆Gde su granice, ograničenja i zašto? ☆Koji su naši strahovi i kako se borimo sa njima? ☆Gde su stari obrasci, sistemi i kako ih se rešiti? ☆Koliko smo  spremni da ulažemo u sebe? ☆Koliko smo izdržljivi?

Pitanja traže i odgovore.






Svi sigurno znate kako izgleda grafički - srp Hronosa boga vremena.
Saturn u osnovi predstavlja poriv za sigurnošću i bezbednošću.

Poznat je kao (m)učitelj!
Vladar je Jarca i kovladar Vodolije.

Saturn predstavlja i simboliše: oblik, strukturu, disciplinu, odgovornost, ambiciju, strpljenje, tradiciju, starije osobe, starenje, mudrost, ograničenja, strahove, kočnice, tugovanje, kašnjenje, čekanje.... Njegovo delovanje je sporo i trajno...

Saturn: crkva, celibat, deda, dogma, gubitak, hladnoća, istrajnost, kazna, ljubomora, mržnja, mučenje, ozbiljnost, pesimizam, podzemna mesta, političar, pouzdanost, pravoslavlje, preciznost, predrasude, prepreka, presuda, ravnodušnost, rutina, ružnoća, sadizam, siromaštvo, sidro, sistem, sneg, stari ljudi, strpljivost, struktura, sudbina, subota, sudija, sveštenik, škrtost, štednja, tamnoputi ljudi, tamnica, teret, težina, težak rad, tišina, trajnost, tuga, tvrdoglavost, udaljenost u prostoru, udovica, umor, usamljenost, upornost, usedelica, vernost, vreme, zabrana, zapuštenost, zatvor, zemlja, zimovanje...

Saturn ukratko: Odgovornost, Disciplina, Ozbiljnost, Vreme, Mudrost, Ograničenje, Kontrola...

Saturn vlada: skeletnim sistemom, kostima (uključujući i zube), ligamentima, kolenima, organima čula sluha, žučnom kesom, telesnim belančevinama, borama, kožom, slezinom, zglobovima....

Neumoljiv, neodoljiv...
Osnovne lekcije Saturna su: samodisciplima i istrajnost! 

On je taj koji zahteva zrelost bez obzia na godine, sa njim učimo kroz teške situacije. Možemo da ga ne volimo ali ipak je potrebno da se potrudimo da shvatimo šta želi od nas...Jer Saturn je neumoljiv, njegov pritisak zna da potraje, bol je ponekad neminovan... ali ako se uhvatimo u koštac sami sa sobom lakše možemo podneti taj pritisak.  
Proces je dug, (ponekad) bolan, ali najvažnije od svega je preuzeti odgovornost (Saturn) za sopstvenu sudbinu! Tu je rešenje i ključni odgovor na svako vaše buduće pitanje na ovu temu!!!...

Saturn provodi u svakom znaku oko 2 i po godine!

Sedi...pet, ili sedi...jedan, vidimo se na popravnom...
Ko će više da uči od ostalih....Šta ćemo svi učiti?

Na oko 2 i po godine menjaju se energije (znak), menja se i oblast koju učimo.
Do 07.marta 2023. učimo lekcije energije Vodolije od 07.marta učićemo lekcije energije Riba.

Ko nije naučio sledi "popravni", jer Saturn ide dalje! Saturnov tranzit kroz neki znak (energiju) ima veliki uticaj na naš život, to ne možemo da osporimo, ali taj uticaj svakako ne mora da bude loš i katastrofalan.

Kada Saturn bude promenio znak 07.marta 2023. menjaće se i predmet učenja.
Saturn ostaje isti za nekog strog učitelj za nekog veliki mučitelj, samo se menja energija. 
Menja se i Saturn pod uticajem nove energije, ali u osnovi ostaje ono što jeste - učitelj.

☆☆☆

Može i ovako...
Planeta - Saturn je "glumac", energija Riba znak je "uloga", kuća je "film" ili "predstava"

Glumca smo upoznali - Priča o Saturnu kao (m)učitelju!
Ostaje na da upoznamo ulogu - Energija Riba i film - kuće.




Energija Riba...

Elemenat: voda. Kvalitet: promenljiv. Princip: pasivan. 
Grafički simbol: dve ribe međusobno povezane.
U grupi je (voda) sa Rakom i Škorpijom.
Vladari Riba Neptun i Jupiter (tradicionalno). 
Prirodni znak vladar 12.kuće!!!
Osnovna fraza je: Ja verujem! Ključna reč je: Razumevanje!

Riba vlada: stopalima, prstima na nogama, članci na rukama i nogama, limfom...

Riba vlada: Severnom Afrikom, Antartikom, Egiptom, Evropom, Floridom, Haitijem, Jadranskim morem, Južnom Azijom, Mediteranskim ostrvima, Nebarskom, Normandijom, Novim Zelandom, Panamom, Polinezijom, Portugalijom, Saharom, Skandivanijom...itd.
Riba vlada: Aleksandrijom, Seviljom, Varšavom...

U dobrim aspektima ova energija je: osetljiva na tuđu bol, milosrdna, saosećajna, emotivna, intuitivna, muzikalna, umetnički nastrojena, spremna za žrtvovanje... U manje dobrim aspektima ona je: melanholična, pesimistična, brbljiva, stidljiva, nepraktična, indolentna, sa osećanjem neshvaćenosti.

U grafičkom simbolu ovog znaka imamo dve ribe koje plivaju u suprotnim pravcima i to i jeste paradoks ovog znaka. Dve ribe kao simbol duha i tela, neba i zemlje... materijalnog i duhovnog...ali one su povezane tankom niti i idealno bi bilo povezati te dve suprotnosti. Koju ćete ribu slediti...onu koja teži da otpliva u beskrajni okean ljubavi i duhovnosti ili ovu drugu koja je više materijalno nastrojena to ipak zavisi nešto od vas nešto od zvezda.
Ove dve ribe još mogu da znače da imate priliku da plivate do vrha ili da plivate do dna. Neki od nas će plivati uzvodno, neki nizvodno. Sa ovom energijom često ćemo i menjati raspoloženja, od uzvišenih osećanja do tuge.

Šta predstavlja ova energija: ono nesvesno u nama (podsvest), naše snove, vizije, fantaziju, romansu i romantiku, kreativnost, duhovnost, kanal ka kosmosu, ono ne fizičko u nama: maštu, suptilnost, osećajnost, univerzalnu ljubav, saosećajnost, empatiju, simpatiju ali i ranjivost, preosetljivost, obmane, laži, prevare, projekciju, vizuelizaciju, spas i spašavanje, ali i patnju, žrtvovanje, mučeništvo, rastvaranje, rastapanje, razlivanje, predaju, zavet, odanost, prosvećenje, razna čuda, magiju, čaroliju, mistiku i mističnost, tajne, izbegavanje, poricanje, izolaciju, zatvaranje. Razne zavisnosti (droga, alkohol, cigarete, lekovi...), bekstvo od stvarnosti....

Realnost u Ribama dobija drugu dimenziju. Dok vlada ova energija nikada ne možemo biti sigurni da li je ono što vidimo realnost ili iluzija...

Ribe su i teritorija nepoznatog, skrivenog...tajanstvenog. 
Saznanje da postoji jedan drugačiji svet, nematerijalan, i ne toliko fizički....i da nam život pruža mnogo mnogo više nego što smo toga svesni. Imamo priliku i da sagledamo tuđa osećanja, i ona lepa i ona manje lepa....tuđe tuge i patnje... Mnogi će poželeti da pomognu onima oko sebe (svojevrsna empatija)... uživećemo se u okolinu, povezati sa njom. Biće nam bitno ne samo kako se mi osećamo nego kako se osećaju i drugi ljudi oko nas... i oni bliski i oni koje srećemo prvi put...

Mnogi bi pod uticajem ove energije mogli da postanu žrtve svojih osećanja, ali i tuđih. Imaćemo i potrebu da se sjedinimo, stopimo sa drugim ljudima, i da uronimo u njihove svetove i osećanja...
Ovoj energiji fali praktičnost, kako i ne kada je ona preko puta u znaku Device.
Sa ovom energijom lako bi mogli da budemo obmanuti.... jer prosto ćemo želeti da verujemo!
Hoćete li tražiti "rame za plakanje" ili ćete to biti nekome. Hoćete li možda u neku vrstu izolacije, usamljenost. Ili ćete se odazvati na svaku molbu za pomoć, na svaki poziv za pomoć, ili ćete vi potražiti pomoć nekoga. Neki od nas će se ulenjiti, drugi će biti konfuzni, većina će biti preosetljiva...

Pre novog početka, pre novog ciklusa (energija Ovna) iskoristite ovu energiju Riba na najbolji način, odmarajte kada vam se odmara, skupljajte energiju, sanjajte, lečite se... ovde mislim na duhovno lečenje, meditirajte (na vaš način), molite se, pronađite svoj motiv, svoju muzu... povratite snagu... 
Ovde od svega je najbitnije da sa energijom Riba dolazimo do kraja ciklusa.

Ribe su simbol: akvarijum, azil, bazen, bekstvo, bolnica, brod, bunar, cipele, čarape, droga, duboko more, duhovnost, fotografija, hemija, izdaja, izgnanstvo, koral, kosmos, krijumčarenje, kriminal, manastir, meduza, mimoza, monah, more, mornarica, mornari, morska voda, muzej, nedodirljivost, okean, okultne energije, opijum, pedikir, pijanica, podmornica, popravni dom, privatni detektiv, ribe, ribnjak, ronilac, sanatorijum, sklonište, spavanje, sveta vodica, svatac, špijun, tajna, tajni klubovi, noćni klubovi, sve ustanove zatvorenog tipa, tečnosti, tumor, TV studio, varalica, veo, vuna, zatvor, zavera, zbunjenost, žulj... 

12.kuća: kuća tajni, podsvesti (onih naših "ormana, skladišta, tepiha i kutijica"...gde skrivamo stvari i od sebe i od drugih), sva jako udeljena mesta, udaljenost (generalno), zatvorenost, zatvorene ustanove (bolnice, zatvori...), usamljena mesta, usamljenost, tajne veze, neprijateljstva... Naše skrivene osobine, sklonosti, jake i slabe strane..., naši strahovi. Naše nesvesno JA. Tu su i snovi, prošlost, izolacija, traženje duševnog mira. Ovo je kuća manastira, hramova, samostana... ali i ostrva. Svih tajnih radnji pa i onih ilegalnih... Sa ovom kućom neko može biti ili kriminalac ili svetac... 
Prirodna kuća Riba, vladari Neptun i Jupiter.

☆☆☆


Saturnov povratak:
Kada se Saturn vraća na poziciju na kojoj je bio prilikom rođenja (natalni Saturn) to se zove Saturnov povratak! Za to mu je potrebno oko 30 godina. 

Rođeni između 06.februar 1991. -  21.maj 1993. i 30.jun 1993. - 28.januar 1994. upravo su doživeli ili još doživljavaju svoj prvi Saturnov povratak (Saturn u Vodoliji)!

Sada su na redu da prožive svoj prvi Saturnov povratak rođeni između 21.maj 1993. - 30.jun 1993. i 28.januar 1994. - 07.april 1996. (Saturn u Ribama).

Realno svi možemo dočekati tri Saturnova povratka (na poziciju Saturna prilikom rođenja), ali kažu da je prvi i onaj najteži. Ne znam da li je najteži, ali obično se puno buke digne oko njega, što je negde i normalno jer se nešto dešava prvi put. Ja ovu pojavu vidim ovako: Saturn je zapravo ovde učitelj koji nas sačeka u neko vreme (bilo oko 30., 60. ili 90.) sa testom. Test se uglavnom odnosi na to šta smo naučili u vremenu iza nas i koliko smo spremni za period ispred nas.


Prvi Saturnov povratak (onaj oko 30.) 
Obično sačeka sa pitanjima gde ste kada je obrazovanje u pitanju, profesija, karijera, ali i gde ste u ljubavi, porodici, društvu, da li ste spremni za samostalnost, većina se pita i da li je vreme za osnivanje porodice. "Svode se računi".
Drugi Saturnov povratak je tu da pripremi za starost ili kako se već to zove :). O trećem povratku mi je daleko da i razmišljam. 

Šta Saturn hoće od vas u vreme prvog povratka:
(Generalno to je poziv na buđenje i prihvatanje realnosti...)

Dobro je da ovo pročitaju i svi roditelji dece koja to po godinama više nisu ali će zauvek biti vaša deca... dakle roditelji dece koja uskoro pune 30.

Na prvom mestu on od vas traži da preuzmete odgovornost za svoje misli i postupke, da zauzmete svoje mesto u svetu i okolini :), da budete praktičniji, organizovaniji, drugim rečima: "Dobro došli u svet odraslih". Prihvatite ovaj ciklus kao svojevrsnu inicijaciju u svet odraslih. On od vas traži da shvatite da je vaš život samo vaš i da je potrebno da preuzmete odgovornost za njega, da ste spremni da promenite šta treba da se menja u vašem životu da bi išli napred u novi ciklus od 30. godina. On od vas traži da učite iz svojih grešaka ali i tuđih, da učite sve lekcije koje vam on nudi u vreme vraćanja kući (na poziciju gde je vaš Nat Saturn), bolje sada nego da ih posle ponavljate. Radite na sebi tokom ovog perioda...isplatiće se kasnije. On od vas traži da steknete samopuzdanje, da naučite šta je odgovornost, disciplina, samokontrola, da se suočite sa svojim strahovima! 
Najkraće rečeno: "Upoznaj samog sebe" 
Vreme je za odgovor "Šta ćete biti kada porastete"
Životna raskrsnica na kojoj birate put, donosite važne životne odluke!

Šta vam se može dogoditi u vreme Saturnovog prvog povratka?
Da vam karijera krene uzlaznom linijom ili da sebe još uvek tražite u profesiji i profesionalnom svetu. Ili ćete upoznati ljubav (partnera) svog života ili ćete shvatiti da dosadašnji partner ili veze nisu ono što vam treba... Još uvek živite sa roditeljima i nema uslova da se tu nešto promeni ili upravo to snažno želite da promenite.
Ono dešava se da u vreme Saturnovog povratka mnogi "padnu" u neku vrstu depresije ili melanholije, zapravo ovo zavisi od strukture ličnosti ili karaktera ili vašeg horoskopa! Čemu depresija, tuga ili slično? Ako utvrdite da vas posao kojim se bavite ne čini srećnima probajte da ga promenite, kada ćete ako ne sada. Da li veza u kojoj ste vam ne uliva poverenje da tu ima budućnosti? Da li vas guši, ograničava? Ako je tako budite iskreni i prema sebi i prema onome sa kim ste u vezi. Možda je vreme da se pozdravite ili da promenite kvalitet veze. Šta god vas muči, pritiska ili slično....promenite to. I ako uvek stoji ono "Nikada nije kasno"... bolje je ranije nego kasnije. Ništa se ne dešava preko noći pa ni promene, Saturnu se ne žuri mnogo, zato možda dobijete utisak da nikada kraja nekoj situaciji.. Budite strpljivi ali uporni... Jer...

Saturn i nagrada....
Svaki Saturnov tranzit kroz vaš horoskop (život) bez obzira u kojoj ste životnoj fazi ili dobu, prihvatite ga kao mogućnost da radite na sebi, mogućnost preispitivanja, gde na kraju dolazi nagrada za rad i trud.. Odugovlačenje, izbegavanje i sl. nije dobra opcija. Budite vredni i strpljivi učenici i nema razloga da se bilo čega plašite...O Saturnovim kaznama neću, neću jer mislim da ste shvatili poentu...Kazne nisu opcija ako budete pažljivi i spremni da se menjate!
Saturn se dakle vraća na poziciju gde je bio priliom rođenja svakih 29/30 godina (prvi, drugi, treći...Saturnov povratak). Za razliku od Sunca koje se svake godine vraća na poziciju gde je bilo u vreme rođenja i kada slavimo rođendan, ni jedan od Saturnovih povratka baš i ne slavimo...ali i to je neka vrsta rođendana.....I druge planete se u nekom trenutku vraćaju na poziciju na kojoj su bile prilikom vašeg rođenja: Mesec, Merkur, Venera, Mars, Jupiter...ali nekako najviše se oseti Saturnov povratak...
Često se kao primer prvog Saturnovog povratka uzima Vinset Vang Gog, koji je tada u to vreme odlučio da postane slikar a ne sveštenik...



Rođeni između 23.mart 1964. - 16.septembar 1964. i 16.decembar 1964. - 03.mart 1967. sada će proživljavati svoj drugi Saturnov povratak!

Drugi Saturnovom povratku (onaj oko 60.) 

Pored vas koji ćete proživljavati svoj drugi Saturnov povratak, dobro je da ovo pročitaju i sve ćerke i sinovi kojima majke i očevi ili unuci za babe i dede proživljavaju Drugi Saturnov povratak.

Ovo je period kada se iz ozbiljnih godina ulazi u još ozbiljnije...:-), kada je vreme za mudrost i što lepše starenje. Svest o smrtnosti je deo ove priče. Pitanja tipa: Koliko nam je još ostalo i sl. Mada je po meni možda od pitanja koliko je ostalo mnogo važnije pitanje kako kvalitetno provesti vreme koje je ostalo. Ostaviti sede ili farbati kosu :-), ošišati se na kratko (žene) i shvatiti da ćelavo može da bude lepo (muškarci). Ako je penzija blizu, da li nastaviti sa radom na bilo koji način ili krenuti na put oko sveta. Ima li već unuka ili ste spremni da ih imate...itd.

Šta Saturn hoće od vas u vreme Drugog povratka:
(Generalno to je poziv na buđenje i prihvatanje realnosti...)

Na prvom mestu on od vas traži da preuzmete odgovornost za svoje misli i postupke, da zauzmete svoje mesto u svetu i okolini po drugi put (prvi put je bio u vreme Prvog povratka pre 30 godina).
Ako je Prvi povratak bio "Dobro došli u svet odraslih", drugi je "Dobro došli u svet zrelih ljudi"

I ovaj Drugi povratak od vas traži da shvatite i prihvatite da je vaš život samo vaš i da je potrebno da preuzmete odgovornost za njega, da ste spremni da promenite šta treba da se menja u vašem životu da bi išli napred u novi ciklus od 30. godina.
Radite na sebi tokom ovog perioda...možda sada i više nego ikada...i ako je potrebno Ponovo se upoznajte sami sa sobom.

Saturn je pokretač promena
I zapamtite ovo...Satun će vas nagraditi za naporan rad i trud. Saturn i prilikom prvog i drugog povratka i uopšte u tranzitu kroz neki znak daje nam mogućnost duboke promene i menjanje života na bolje. On nikako nije zlotovor. On je kao učitelj, profesor u školi koga smo se plašili ali koga smo na kraju najviše cenili i koga se uvek setimo sa respektom.

Šta vam se može dogoditi u vreme Saturnovog Drugog povratka?
Da razmišljate gde ste u profesionalnom svetu, na kojoj društvenoj lestvici, položaju, kakav je generalno vaš društveni status....Penzija je još daleko ali i sve bliža...Gde ste u roditeljstvu (da li su sva deca otišla iz kuće), partnerstvu (da li ste zadovoljni tim odnosom, ili ste možda razvedeni...itd.), šta je sa vašim roditeljima (da li su zdravi itd). Da li ste već dobili unuke ili im se nadate :)

Nedavno sam detaljno pisala o  Drugom Saturnovom povratku - OVDE

Nečiji roditelji, bake, deke rođeni između 14.februar 1935. - 25.april 1937. i 17.oktobar 1937. -14.januar 1938. doživeće (ili na žalost možda neće) svoj Treći Saturnov povratak!


☆☆☆


Prolazak Saturna kroz neku kuću (kuće):
Saturn menja znak, menja se i kuća (kuće)

Menjaju se i oblasti života i lekcije. Saturn je isti ali menjaju se okolnosti, menja se i on donekle. 
Tranzit Saturna kroz neku kuću ili kuće donosi i neka pitanja iz te kuće ili oblasti života koju nosi ta kuća. Pitanja traže i odgovore.
Svako od nas uči isti "predmet" - energija Saturna u tranzitu kroz određeni znak!
Ali svako od nas ima posebnu oblast koju proučava ili gde stiče neko iskustvo to su natalne kuće.

Tu gde Saturn prolazi (tranzitira) tu su lekcije koje neko doživljava kao dobre, neko kao teške!
Kada znate ulogu Saturna (Saturn u Ribama) pogledajte kroz koju kuću će vam prolaziti, jer ta oblast života je na iskušenju i tu je lekcija koju Saturn nosi sa sobom, tu je potrebna ozbiljnost i tu treba da preuzmete odgovornost.

Ima 12 kuća i negde u tom astrološkom krugu nalazi se znak Riba, kada to otkrijete potražite značenje. Za one koji nemaju natalnu kartu i ne znaju kako da je urade dovoljno je da znaju koji su znak. Svaki znak je 1.kuća i onda brojite kuće do Riba. 
Ako ste recimo Lav ;), vama su Ribe u 8.kući. Ako ste podznak Vaga :), vama su Ribe u 6.kući. Značenje je generalno i uopšteno ali može pomoći... Za one koji znaju kroz koju kuću prolazi Saturn pročitaju značenje te kuće.

Koji je ovo (vaš) prolazak Saturna kroz neku kuću ?
(tek prvi, ... drugi, treći)

Svakome će Saturn prolaziti kroz neku kuću-kuće.
Ako je ovo prvi prolazak od rođenja (on nema veze sa Saturnovim povratkom) kroz energiju Riba, možete ovako da shvatite polagaćete nešto kao prijemni test - ispit. Ako vam je ovo drugi njegov prolazak polagaćete test - ispit provere znanja. Nije da nije bilo vremena da se nauči... Ko nije naučio, nije produktivno da kuka i da se žali, bolje sesti i učiti i ako treba ispočetka. Ko prvi put uči (ovu oblast - energiju), nadam se da ste shvatili kako zapravo funkcioniše Saturn i vi sa njim.
Još jednom da naglasim drugo je Saturnov povratak (Saturn se vraća na isto mesto - stepen i znak u kome je bio prilikom rođenja), drugo je koliko puta Saturn prolazi kroz neku kuću.
Saturnu je potrebno 2.5 godine da prođe kroz neki znak. Ima 12 znakova i 12 kuća!


☆☆☆


Aspekti Saturna - lekcije
Aspekti nam govore zapravo kako te lekcije savlađujemo: na lakši ili teži način.

I tako dolazimo do toga da ako je način lakši (harmonični aspekti) mi Saturna doživljavamo kao učitelja, ali ako je teži (neharmonični aspekti) onda kao mučitelja.
Kakav će zapravo biti uticaj Saturna u Ribama na vaš život zavisiće najviše od aspekata.

Ovde se misli na aspekte Tran Saturn - Tran planete, očekujemo: 19.april Saturn u Ribama u sekstilu sa SMČ u Biku, 19.jun Jupiter u Biku sekstil Saturn u Ribama (dugotrajni aspekti, ostali aspekti sa bržim planetama o njima kako dolaze mesečno)!

Najbitniji aspekti za svakog pojedinca su aspekti koje će Tran Saturn praviti sa vašim Nat planetama!

To možete videti sami ako ste vični (oni koji uče), ali možete se i obratiti nekom ko će vam to stručno objasniti. Ako se odlučite za mene, pre nego mi pišete pogledajte : O meni, i Kontakt

Pozitivni aspekti će doneti pozitivan uticaj, nepovoljni aspekti bi mogli da donesu neku vrsti blokade, zastoja u onim oblastima koje nose energiju Riba ukratko: podsvest, tajne, duhovnost, ematija, saosećanje, udaljenost, zatvorenost, intuicija, snovi, kreativnost, žrtvovanje...

Kretanjem kroz neki znak (ovde Riba) Saturn će se susretati sa ostalim planetama, te planete pod njegovim uticajem mogu dobiti dozu ozbiljnosti, discipline, trajnosti, odgovornosti, međutim mogu doneti i strahove, razočarenja, tugu, blokade - sve zavisi od aspekta između Saturna i planeta.

Posebnu težinu mogu doneti neki izazovni aspekti (kojnukcija, kvadrat, opozicija...) sa Suncem (volja), Mesecom (duša). Ovi aspekti mogu doneti ograničenja, tugu, strahove, lične prirode (Sunce) ali i vezane za porodicu (Mesec). Šta kada dođu takvi aspekti? Pa setiti se osnovnih Saturnovih lekcija: odgovornost, ozbiljnost, istrajnost, strpljenje, disciplina....Ili u najkraćem: "Strpljen spašen"!

Saturn će u nekom trenutku negde biti u izazovnim aspektima sa Venerom (emocija, ljubav, zadovoljstvo), tada mogu nastupiti problemi u vezama, brakovima, porodici, sa novcem.
Aspekti sa Merkurom mogu doneti ograničenja i blokadu u misaonom procesu, u komunikaciji, učenju. Sa Marsom blokadu i strahove vezane za ličnu energiju, snagu, akciju, seksualnu energiju. Namerno sam izdvojila ove teže aspekte (mada ih ima još), ovde samo hoću da nagovestim da su ovi aspekti zapravo lekcije koje moramo naučiti, razumeti, a zatim i rešiti. Jer kada se to uradi, kada prevaziđemo ograničenja negde na karaju tog procesa čeka nas nagrada. 
I zapamtite svaki problem ima rešenje

Kako ovde na Blogu najčešće pišem o ljubavi izdvojiću aspekt: Saturn (kojukcija, kvadrat, opozicija) sa Venerom. Osoba koja ima ovaj aspekt u tranzitu može da dođe u situaciju da misli kako je niko ne voli, da prava ljubav ne postoji, da je kažnjena jer voli, da pati, da je sama i nevoljena... Ništa nije slučajno pa ni takav položaj Saturna i baš takav aspekt u nekom trenutku....Ko se sa njim bude susreo u narednom periodu....neka prvo pomisli zašto baš sada, zatim šta to Saturn poručuje....kasnije možda i shvati da je taj aspekt doneo mnogo više koristi nego što to u prvom trenutku može da se pomisli...


Šta ćemo sa Saturnom u energiji Riba učiti u naredne dve i po godine?

Kada znamo šta Saturn predstavlja, sada ga uklopimo u energiju Riba!

Lekcije o verovanju, razumevanju...o osećajnosti, saosećajnosti, empatiji, milosrđu, osetljivosti na tuđu bol...o ranjivosti, posvećenosti, zavetima...Lekcije o spremnosti na žrtvovanje...radi nečeg ili nekog...Lekcije o razlici materijalnog i duhovnog...Lekcije o vizijama, snovima, duhovnosti...Lekcije o obmanama, lažima, prevarama, projekcijama...iluzijama...Lekcije o mistici, čudima...ali i o zavisnostima, poricanjima, izolaciji...bekstvu od stvarnosti...Lekcije o podsvesti, skrivanjima, tajnama...o našim skrivenim osobinama, slabostima....itd. itd.

Nastavak sledi....




Izradu horoskopa, astrološke konsultacije možete zakazati 
porukom na Viber +38163352286 ili mail snezana9@gmail.com



Нема коментара:

Постави коментар