недеља, 20. август 2023.

Uticaj mobilnih telefona na naše veze (fabing i sinastrija)...




Pitaju me juče da li sam čula za Fabing! 
Prvo sam se naježila na tu reč u negativnom smislu, instikt mi je govorio da je to nešto što ne valja.
Nisam znala šta je fabing, pa sam pitala google...
Ispada da je to ono kada vam je pametni telefon bitniji od (pametnog) partnera/partnerke! 

Prvo što mi je palo na pamet je Bonton!
Sigurna sam da ovu stranu reč znate, ukratko:
Bonton – pravila lepog ponašanja. 
Ja bih izbacila ovo pravila i ostavila samo - lepo ponašanje ili lepo vaspitanje!
Bonton je ponašanje u skladu sa situacijom i mestom na kome se nalazite!
Da li je mobilnom telefonu mesto za stolom na nekom ručku ili večeri...itd.

Fabing (engleski phubbing)
Phone (telefon) i snubbing (potcenjivanje)
Ili ko je bitniji telefon ili osoba sa kojom razgovarate...
Ne znam koji bi bukvalni prevod bio ali meni liči na nevaspitanje, nepoštovanje...
Ne treba puno pametovati...ako u nekoj vezi postoji taj fabing onda nisu krivi telefoni...već toj vezi nešto ozbiljno fali! Prvo tu je prisutno nepoštovanje drugo i nezainteresovanost
Da li će neko raskinuti vezu ili će se razvesti svakako ne zavisi od fabinga već zbog ignorisanja, nezainteresovanosti, nepoštovanja i bezobrazluka!

Ako volite nekoga i taj neko voli vas isključićete obaveštenja, zatim razgovarajte zbog čega vam je zanimljiviji i važniji telefon od vaše veze (više volite telefon od partnera).
U većini slučajeva tkz skrolovanje je zapravo bekstvo od nečega ili nekog!
Kada oba partnera to rade u vreme sastanka, ili nekog zajedničkog vremena to je baš loš znak.
Negde samo jedan partner više posvećuje pažnju svom telefonu nego partneru, ovaj drugi se oseća odbačeno i nevoljeno! Kada to rade oba partnera zaista nešto nije kako treba!



Ne krivite telefon i društvene mreže!
Već razmislite zašto proveravate ko zove čim telefon zazvoni nekada usred nekog važnog razgovora...možda i u toku neke akcije. Zašto svoj telefon nosite i u kupatilo. Zašto držite telefon u spavaćoj sobi! Zašto posežete za telefonom čim nastupi tišina između vas i partnera.

Odgovori vas mogu iznenaditi ali i ne moraju.
Nešto svakako nije dobro u vašoj vezi, braku...Ovde mogu biti u pitanju bilo koje veze i emotivne i porodične, prijateljske, poslovne...Kada ovaj fabing :) postane nešto uobičajeno zapitajte se kakva su vaša osećanja ili osećanja onog preko puta vas. 
Još ako krenete da upoređujete vaš odnos sa odnosima nekih veza na FB ili Instagramu problem je još veći. Možda baš oni imaju veći problem od vašeg ali ulepšavaju ili filtriraju svoje veze a da vi to ne znate. 

Jedinstven odgovor ne postiji, kao i za mnogo toga drugog, ali u osnovi ovde je problem u nepoštovanju, nevaspitanju ali pre svega u komunikaciji. U lošoj komunikaciji, negde čak i izostanku komunikacije!

Ako ste svesni problema i ako želite problem da rešite prvo priznajte da imate problem. Razgovarajte. Isključite telefon bar nekoliko sati. Dogovorite neku vrstu zabranjene zone za telefon. Držite telefon u tašni ili džepu, isključite obaveštanja. 
Ako to radi samo jedan partner i tu je potreban jedan direktan i iskren razgovor. Morate reći da vam to smeta i da se osećate da vas zapostavlja možda se osećate i kao da vas "vara" s telefonom.. Pokažite mu svojim primerom tako što ćete pred njim da sklonite svoj telefon. Ovde neće pomoći ljutnja, ucenjivanje, ultimatumi. Ovde će pomoći ljubav, ako je ima eto i rešenja!


U astrološkom smislu problem možemo pronaći u natalnom horoskopu pojedinca ali i u sinastriji - upoređivanje natalnih horoskopa!

U uporednom horoskopu se "kriju" mnogi odgovori i informacije o nekoj vezi (bilo kojoj).
U uporednom horoskopu lakše ćete doći do razumevanja vaše veze, do prednosti koje veza ima ali i do slabosti. Priču o sinastriji imate ovde

Sinastrija - razumevanje ljudskih odnosa kroz astrologiju (Ronald Dejvison)
Sinastrija..... Syn (uzajamno spajanje) Astron (zvezda)...uzajamno spajanje zvezda - uporedni horoskop - astrologija odnosa!

Komunikacija kao jedan od segmenata sinastrije (odnosa)!
U ovom konkretnom slučaju tkz fabinga treba obratiti pažnju na segment  kominikacije u sinastriji, Komunikacija je jako bitna stavka za uspešnost bilo koje veze pa i ljubavne!
Ako postoji problem u komunikaciji, ako nema razumevanja to će svakako iskomplikovati vezu pa će eto biti i tog fabinga. U astrološkom smislu potrebno je da obratimo pažnju na Merkura u svakoj karti posebno (moj Merkur, tvoj Merkur) pa tek onda i u uporednoj (naši Merkuri).

Ako su vaši Merkuri u konjukciji to je super mada je retko, ako Merkur jedne osobe ima harmonične aspekte sa Merkurom druge osobe to je dobar pokazatelj dobre komunikacije i razumevanja. 
Na primer ako imate konjukciju vaših Merkura u sinastriji vi se svakako često gledate "oči u oči" i često "govorite očima". Ako su vam Merkuri u sekstilu ovde razgovor teče glatko, razgovori su stimulativni, rado razgovarate!
Ako Merkuri nisu u kontaktu (aspektu) ništa nije izgubljeno, ima drugih aspekata. Dobro je kada je Merkur jedne osobe u harmoničnom aspektu ili konjukciji sa Mesecom ili Venerom druge osobe.

O neharmoničnim aspektima (kvadrat, opozicija) ne treba mnogo pametovati i sami znate kuda to vodi...ka lošoj komunikaciji. Loša komunikacija eto možda i do tog fabinga! I nije sve baš tako jednostavno za tumačenje. Možda jedna osoba u svom natalnom horoskopu ima neharmonični aspekt Merkura i Marsa, njen Merkur u harmoničnom aspektu sa Merkurom druge osobe, uvek moramo imati na umu taj neharmonični aspekt jer je to autentičan aspekt te osobe, deo je njenog karaktera....itd. 

U sinastriji možemo prepoznati potencijale jedne veze.
Ovde sam se fokusirala na komunikaciju i potencijal za komunikaciju!
Merkur u pojedinačnom horoskopu predstavlja način na koji razmišljamo, predstavlja našu izgovorenu i napisanu reč, naše talente, našu sposobnost komunikacije!
Pozicija Merkura u uporednom horoskopu je jako bitna. Položaj Merkura u nekoj kući partnera ili osobe sa kojom se "upoređujemo" otkriće detalje odnosa, intelektualne potencijala, nešto kao baza odnosa. Nikako ne treba zanemariti aspekte Merkura u sinastriji. To što recimo konjukcija Marsa i Venere u uporednom donosi vatromet osećanja i strasti, neće puno pomoći (ili hoće neko vreme) ako nisu harmonični aspekti Merkura - Merkura ili Merkura sa nekom drugom planetom!



Dakle, ako uveče sedite i "buljite" u ekrane svojih telefona na istom mestu gde ste nekada razgovarali, gledali nešto zajedno, radili nešto zajedno ako se to pretvara u rutinu onda svakako imate problem! Ako na sve to odete u krevet i tamo nastavite sa gledanjem u ekran...znate i sami. Ili ste jednostavno zavisnici od telefona a ni to svakako nije dobro! Inače strah od gubitka telefona takođe ima svoj naziv - nomofobija!

Dragi moji, da se razumemo pametni telefoni su dobra stvar. 
Ja u banku nisam otišla više od godinu dana jer ne moram imam aplikaciju banke što mi skraćuje vreme i čuva živce...Volim ga jer mogu da zabeležim (fotografišem) svaki trenutak, što mi olakšava posao, i privatnu i poslovnu komunikaciju...ima on bezbroj pozitivnih stvari. Ali treba postaviti granice. Treba ga odložiti što češće i što duže. Treba sprovoditi tkz detoks od telefona što češće!



I opet sam se setila nečeg, jednog filma "Perfetti Sconosciuti" (Perfect Strangers).
Sedam dugogodišnjih prijatelja imaju tradicionalnu večeru. U toku razgovora došli su i do mobilnih telefona. Jedan od prijatelja predložio je da kada nekome stigne poruka da tu poruku pročita naglas, a ako je razgovor u pitanju da se uključi spokerfon. Ne bi mi ovaj film pao na pamet da se nisam setila baš tog predloga da svi stave telefone na sto (mada su neki već bili na stolu). Dodaću samo i ovo u filmu je tada bilo Pomračenje Meseca.
Neću vam prepričavati u slučaju da niste gledali film, ali kada je stigla prva poruka sve je počelo...ili postalo je jako napeto. Neke tajne su izašle na videlo!
Svi imamo negde manje negde više, javni, privatni i tajni život. Pojavom moderne tehnike ta granica se skoro pa izgubila! Možda je ovaj film i za neku drugu temu, šta bi se dogodilo kada bi parovi pogledali telefone onog drugog. "To je crna kutija naših života. Koliko parova bi se razišlo, ako bi gledalo jedno drugom u telefon". (citat iz filma).

Nadam se da vam je bio zanimljiv ovaj tekst i da ćete razmisliti i vi o ovom fabingu :)).

☆☆☆

Neka vam zvezde budu naklonjene...

Možda pomogne:



Izradu horoskopa, astrološke konsultacije možete zakazati 
porukom na Viber +38163352286 ili mail snezana9@gmail.com





Нема коментара:

Постави коментар