уторак, 26. јун 2012.

Merkur u Lavu - tranzit

Juče je Merkur ušao u znak Lava, gde će boraviti poprilično dugo, sve do 1.Septembra. Naravno ovo iz razloga što će ovog leta Merkur biti retrogradan. Pre nego što se to dogodi mi ćemo pod uticajem ove energije biti malo neobjektivni, "malo" ćemo preterivati, i čuti samo sebe :-). Naše mišljenje, govor i komunikacija uopšte imaće više samopuzdanja nego inače. Detalji nam neće biti toliko važni, što veći cilj to će biti bolje. Nećemo puno slušati druge. Biće više drame, teatralnosti... Vrlo ubedljivo ćemo pričati, pisati...samouvereno i dostojanstveno sa ubeđenjem da  najbolje sve znamo :-). Probudiće se naš talenat za zabavljane. Probudiće se osećanje viteštva, misli će biti plemenitije, optimističnije... Niko nije savršen pa ni Merkur u Lavu, voli da se zanese, pretera, samopohvali :-), da ignoriše stavove drugih oko sebe, ideje su mu megalomanske. Kako se izražava Merkur sa energijom vatrenog Lava: otvoreno, energično, vatreno, ponosno i vedro. Voli da galami kao pravi lav. Načinom govora, pisanjem i sl. voli da skrene pažnju na sebe, preteruje, doteruje, podvlači..., stavlja tačkice i kada to nije po pravopisu!!! Ubacuje smajliće svuda :-)). Često je vrlo dramatičan, sa dozom humora, i moglo bi se reći ne previše tolerantan. 
Ovaj Merkur je dobar u oblastima koje su vezane za umetnost, kreativnost, rad sa decom, diplomatijom, stvaralaštvom, trgovinom, i kažu da lepo piše. Ne voli previše detalje i zato radi uglavnom ono što ga interesuje. Ali i čuje samo ono što ga interesuje. Retko priznaje da je pogrešio:-). Nije previše objektivan, ponekad ne shvata ozbiljnost situacije i vrlo često neguje stav "lako ćemo". Niko bolje od njega ne ume da skrene pažnju na sebe, na ono što govori ili radi. Zna da drži pažnju onih koji ga slušaju. Međutim niko mu ne može osporiti urođeno dostojanstvo i stil. 

***Dok traje ovaj tranzit, komunikacija, razmišljanje, pisanje i sve što predstavlja Merkur imaće sjaj dramatičnog Lava. Dobićete poruku (Merkur) da treba da se čujete ... zato PROGOVORITE! Pokrenite Blog, ili ga samo aktivirajte ako ga već imate, tweetujte  inspirativne ideje vašim sledbenicima, ažurirajte vaše statuse na facebook-u, ako imate šta da kažete sada je vreme da se čujete!!! Naravno ostavite prostor i da čujete šta drugi imaju da kažu.


Ko se Lava boji još:-)
***Mala digresija, pre neki dan sam dobila i pohvalu za Blog ali i kritiku na račun mog pravopisa!!! Dugo je moj Merkur u Lavu razmišljao kako da odgovori. Odlučila sam da ne odgovorim sve do trenutka kada sam krenula da pišem ovaj tekst o tranzitu Merkura kroz znak Lava. Sam tekst me je naveo da ipak na ovaj način odgovorim i nekome ko se nije potpisao ali i svima drugima koji imaju istu primedbu. Postoji astrološko objašnjenjenje za moj stil pisanja. Moj Merkur se nalazi u Lavu baš kao i ovaj sada o kome sam gore pisala. On je takav kakav je i teško da ga sada u ovim godinama mogu promeniti. Moj Merkur jednostavno mnogo voli da piše :-). I tačno je da obožavam da koristim tačkice. I vrlo se mogu pronaći u gornjem tekstu, to uopšte ne krijem :-). Malo mi je smešno da dokazujem da znam  pravopisno pravilo da se tačkice obično tri, koriste umesto izostavljenog teksta, ili kada nešto nabrajam a nisam sve nabrojala, ili u tekstu kada napravim prekid, iz nekog obično bar meni jasnog razloga. Znam da je pravopis vrlo bitan i ovde čak neophodan, ali moram da naglasim kada sam ja učila u školi pravopis, tri tačke su bile znak interpunkcije (rastavljanje teksta...), nikako pravopisna greška.  Internet na žalost tada nije ni postojao. Ja sam uvek za promene srećom takav mi je i Uran i brzo sam se na internet navikla. I na neka pravila i BONTON  ali da ne širim priču, postoji jedan sajt koji volim da čitam i setila sam se da je ta tema internet i pravopis tamo već bila aktuelna i koliko je mučna rasprava na tu temu. Poštujem svačije mišljenje i kritiku i uvek ću gledati da ispravim ono što mi drugi ukažu, naravno da pravopis nije izuzetak. Već sam uvažila kritiku da bi trebala da koristim slova kao što su: č,ć,ž,š,đ...i to sam uradila kada sam kupila Laptop sa tastaturom koja mi omogućava da to uradim na lakši način. Slažem se da treba ograničiti broj tačkica koje nekada budu mnogo više od tri. Ako imate bilo koju primedbu, slobodno je iznesite a ja ću se potruditi da vam udovoljim :-)

Za one koiji ne znaju o čemu ja ovde pišem pogledajte OVDE:


R E M- Shiny Happy People

 

12 коментара:

  1. Анониман27. јун 2012. 08:28

    Predivan tekst,kao i uvek :)! No, nasmejao me je komentar o upotrebi tačaka,smajlića...... (namerno sam napisala više tačaka :))
    Slažem se da je pisanje po pravilima poželjno,ali ne NAJBITNIJE! Mnogo je važnije šta se OSETI dok čitaš nečije rečenice! Verujem, čak mogu da tvrdim, da ta dotična osoba,anonimna,ne vidi suštinu jer ,baveći se površnim utiskom, ostaje uskraćena esencijom lepote :) Dakle,preporučila bih da umesto jurnjave za tuđim greškama (?) uključite muziku i uživate u ispisanim postovima:)
    Svako dobro vam želim! :))) i još jedan :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :-))
      Uživam u pisanju, i jedino što je sigurno da moje reči teku onako kako ih moje srce vodi. Dok pišem misli mi lete, a tri tačkice su kao "uzimanje vazduha"... predah!
      Inače iza svakog smajlića sam ja ... smejem se, i zamišljam one koji čitaju kako se na istom mestu (na)smeju. Moj cilj je da vi koji čitate "vidite" moj osmeh.
      Iskreno i meni je mnogo važnija i bitnija suština, da ono što napišem na pravi način stigne do vas...Na ovim stranama uglavnom pišem o energijama, o duši, emocijama... to je tako osetljiva priča i tako osetljiva oblast, da mi je više stalo da na pravi način prenesem aktuelna dešavanja "na nebu", nego da li je moj pravopis idealan ili nije. Više pazim da li ću nekog možda i nehotice i nesvesno povrediti, da li će se neko pronaći u tekstu a recimo pišem o vrlo teškim aspektima.

      Naravno da ne mogu olako da pređem preko primedbi o pravopisu, ne mogu ni da ih zanemarim, svesna sam da onog trenutka kada su moji tekstovi otišli u javnost, da to ima određenu težinu, posebno ako ih čitaju i mladi ljudi i uče o životu (i pravopis je deo učenja). Ne opravdava me ni brzina kojom pišem i kucam (i "gutam" slova), ni nedostatak vremena (uvek u žurbi i nikada ne čitam šta sam napisala), ništa slično.
      Primedbe i kritike, kojih srećom nije bilo puno dobila sam od nekog ko se potpisao kao redovan čitalac koji je citiram: "profesionalan na svom poslu" i od jednog novinara :-), ovo se ja smešim... i zastadoh na kratko (tri tače), razmišljam šta da napišem a da sve ostane u tonu na koji sam ja inače kao Vaga u podznaku navikla. Mogu da ih razumem da kao profesionalci u svojim poslovima vide ono što neki drugi (sigurno profesionalci u svojim pričama) to isto ne vide, i da mi na to skrenu pažnju. Mogu da razumem i poštujem njihov stav. Međutim sasvim dobro razumem i ovaj stav ispod kojeg i pišem ovaj odgovor, koji je iskreno takav kao da sam ga ja pisala: "Slažem se da je pisanje po pravilima poželjno,ali ne NAJBITNIJE! Mnogo je važnije šta se OSETI dok čitaš nečije rečenice!"

      Bilo kako bilo, ja sam prestala da šišam slova, i koristim sve kvačice, kukice (č,ć,ž,š,đ,...), oduvek pazim na pravopis bar na osnovna pravila, te čuvene tri tačkice su deo mog stila a ne nezanja, oduvek sam ih koristila, da je živa moja profesorka srpskog jezika to bi i potvrdila, ono što je sigurno je da ću ih manje koristiti. Jer ne mogu da budem ravnodušna kada "redovan čitaoc" kaže da je za svaku osudu što ne vodim računa o pravopisu ili na reči drugog čitaoca da mu moje tri tačke "bodu oči". Moj stav je da su čitaoci uvek u pravu:-).

      Hvala u svakom slučaju na podršci, i ja vama želim svako dobro sa željom da vas moji tekstovi uvek nasmeju i oraspolože jer je to jedan od ciljeva ovog Bloga.
      :-)))

      Избриши
    2. Анониман30. јун 2012. 13:20

      Pitanje je šta ko traži od priče. Nekog interesuje znanje, nekog istina, a nekog kakva je pripovedaču frizura!
      Blizanac/Devica

      Избриши
    3. Pozdrav za Blizanca/Devicu.
      Volim humor Blizanaca :-))

      Избриши
  2. Imam jednog Lavića sa tim Merkurom u Lavu.I,baš tako,stav mu je uvek "lako ćemo"!Njemu je Merkr položen u 8 polju a vladar mu je 7 polja ( 7 polje je u Blizancima).Šta me kod njega iritira?Nekada me prosto iznenadi svojim izjavama,lepo,a nekada ima ponašanje da pošizim...U jednom trenutku genijalac u drugom,druga krajnost...
    A inače je jako zabavan.I ima nečeg detinjeg u njemu..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lavić sa Merkurom u Lavu u 8. kući: ima taj Merkur i malo energije Škorpije (8.kuća), voli Lavlji um da istražuje i "kopa", analizira ali duboko...Voli i da "bocne" rečima:-).
      Brzo misli, još brže kaže, odatle i nesporazumi, ali nije zlonameran:-). Više sarkastičan. Neko bi rekao svađalica:-)
      Vrlo je bitno za ovaj položaj Merkura da ima motiv, da neguje intuiciju, da razvije svest o tuđem novcu (8.kuća), potrebna mu je podrška i moralna i svaka druga, i baš da neguje to detinje u sebi kako vreme prolazi...

      Избриши
  3. Da,ume da bocne rečima.On ni sam ne zna,tj.nije svestan svojih reči u datom trenutku.Mene zanima,pošto je taj Merkur neaspektovan,u smislu nema aspekata sa natalnim planetama,kako to da tumačim.Obzirom da je njegovo 7 polje u Blizancima,a tu je Venerica položena!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Venera u 7. kući - omiljenost i popularnost! Potencijal za dobar brak. Dobri odnosi sa javnosšću. Sve prema "zaslugama" ili prema aspektima koje pravi Venera.

      Sa vladaocem 7.kuće u 8. kući, biće mu potrebna podrška drugih, podrška svake vrste, i materijalna i duhovna.

      Neaspektovani Merkur u Lavu ima sve osobine i energiju Lava bez "ometanja" tj. nema aspekata da tu nešto "pokvare" tkz. loši aspekti, nema ni onih koji mogu da "poprave" tkz. dobri aspekti. Sve je skoro onako kako negde piše o Merkuru u Lavu.
      Ništa ne sputava tu energiju, a energija je takva kakva je...Lavovska.
      U ovakvim slučajevima pomaže dalja priča, ovde o Suncu koje vlada Lavovima. Gde se nalazi Sunce i kakve aspekte pravi, daće malo jasniju sliku o Merkuru u Lavu.

      Pozdrav

      Избриши
  4. Анониман27. јун 2012. 21:40

    Draga Snežana samo VI nastavite da pišete kao do sada,lepršavo i optimistično...evo i od mene tri tačkice :)..pozdrav od jednog Merkura u STRijelcu:)

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala:-)

    Posle Merkura u Lavu, mnogo volim i Merkura u Strelcu. Roditelji mi imaju taj položaj Merkura. Da li mi je ikada sa njima dosadno, sve sem dosade :-)

    Ono što im je "ispred nosa" često ne vide, a ja sam to naročito u mladosti koristila do maksimuma;-). Sitni problemi nisu njihov fah, ali zato krupne i šire stvari rešavali su očas posla. Pomalo zaboravni i to mi je išlo na ruku. Međutim teme kao što su učenje i učenje i samo učenje..., bile su sastavni deo mog života oduvek. I pričanje, pričanje ali ne obično pričanje, naširoko i nadugačko, filozofsko, mudrovanje vrlo često, što je često ličilo na predavanja o životu, moralu, istini, iskrenosti, poštenju...
    Kada nismo pričali onda smo putovali. Nikada mi nije bilo dosadno sa njima, a kada jeste obavezno bi pakovali kofere ili putne torbe..., do Avale ili Trsta svejedno je bilo. Ako bih zaboravila knjige mama nije, "Knjiga o džungli", "Robinzon Kruso"..., rečnik stranih reči, tata je nosio auto-karte.
    Kada se rodio moj sin i on je bio "zarazen" virusom čitanja i putovanja. Kada više nisu mogli da putuju, putovali su kroz nas. A ja sam morala naširoko i nadugačko da prepričavam sve avanture sa putovanja.
    Iskrenost i širokogrudost sam naučila od njih. Nekada me je to skupo koštalo. O svemu se pričalo vrlo otvoreno, i gotovo uvek optimistički i pozitivno. Sa dozom interesantnog humora:-).
    Većih idealista od njih dvoje nisam srela. Kada se ne priča o iskrenosti, istini, onda se priča o poštenju. Do istine, posebno mama dolazila je intuicijom, nije bilo šanse da je slažem, ali nisam ni imala potrebu, istina je bila i ostala svetinja i ja sam se provlačila na tu foru :-).
    Moji svetski putnici odavno ne putuju više, sem do neke Banje, ali zato i dalje mogu često od njih dobiti neku lekciju o životu, filozofiji, moralu, poštenju, duhovnosti...

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  6. A gde su ovde smajlici...kako cu da pisem

    ОдговориИзбриши
  7. Snalazim(o) se jer ovde u komentarima mogu da se koriste samo ovi... :-) ;-) :-*

    P.S. Inače ja obožavam čokoladu ;-)

    ОдговориИзбриши