четвртак, 14. јун 2012.

Kada kažem duša....mislim na Mesec


Ogledalo duše


OGLEDALO
Idem putem
života i nosim u duši ogledalo kao duša toplo, kao jasika trepetljivo, kao izvor bistro i srebrnasto. 
Ono od pogleda mrkog potamni i gorčinom se prelije. Zla reč kao trn uvek krvavo zapara njegovu belu dušu. Od osmeha hladnog ono zadrhti bolno i zaledi se. 
Ali svakoga jutra osvane ono kao duša toplo, kao jasika trepetljivo, kao izvor bistro i srebrnasto; samo, kad se duboko u njega zagledam, opazim uvek: nove, zagonetne šare lagano drhte u njegovom dnu. 
Ja nosim u duši čudesno ogledalo, ono i toplije biva i sve lepše ogleda što je više puta od mrkog pogleda potamnelo, od zle reči zaparano bilo, od osmeha hladnog sledilo se; samo uvek u njegovoj dubini zagonetne tanke šare lagano drhte.  (Desanka Maksimović) 


Osvajanje Meseca - Olja Ivanjicki

Mesec.....je naša duša. Nosi energiju znaka u kome se nalazi, ispoljava se kroz polje-kuću u kojoj se zatekao kada ste se rodili, a aspekti je razotkrivaju.....
Znak u kome se Mesec nalazi pokazaće nam kako emotivno reagujemo, kakve su nem zapravo emocije...Kuća u kojoj je Mesec  reći će u kojoj životnoj sferi ispoljavamo emocije, gde tražimo sigurnost, ali gde smo ranjivi i osetljivi....i kako emocije utiču na naš život. 
Aspekti će dušu "razotkriti", kako reaguje na svet oko sebe, na druge duše oko sebe, kroz njih ćemo videti sve nijanse jedne duše, da li duša vesela ili tužna, da li se smeje ili plače.....zapravo da li joj je lakše da se nasmeje ili zaplače, odakle iz kog pravca (planete i kuće) dolazi sigurnost - harmonični aspekti ili iz kog pravca dolazi nesigurnost - neharmonični aspekti, ukazuje i na to kako se duša snalazi u nekim događajima, sa nekim ljudima, da li joj je potrebna pomoć ili se lako snalazi sama.
Naglasiću uvek lako je sa harmoničnim aspektima i energijom koju oni donose, teško je sa neharmoničnim aspektima, jer oni nagoveštavaju da duša ima neki problem.....i da joj je obično potrebna pomoć.


Kakva je vaša duša?

Mesec je onaj nesvesni deo nas, kroz njega delujemo instiktivno, da bi zaštitili sebe i druge oko nas.To je ono što obično nazivamo -  duša ili ono što je skriveno što se ne vidi ali je deo nas, sa čim emotivno reagujemo, sposobni da saosećamo, praštamo i sebi i drugima. Mesec će pokazati koliko smo emotivni, nežni, topli......kakvo nam je raspoloženje. Ako je ova energija harmonična (pod uticajem dobrih aspekata)....duša je topla, saosećajna, puna razumevanja, maštovita, satkana od snova...ako je pak ova energija neharmonična duša pati, strahovi je čine promenljivom, preemotivnom.

Mesec iz naše natalne karte će nam dakle reći koliko smo osećajni, intuitivni, nežni, prilagodljivi, promenljivi. Sve češće u društvu čujem pitanje posle onog klasičnog koji si znak i podznak, gde ti se nalazi Mesec, to je kao da vas pitaju kakva vam je duša. A nečiju dušu možete videti i da ne pitate tako nešto....dovoljno je pogledati nečije oči, jer sigurno ste već čuli i ništa novo vam neću reći da su "oči ogledalo duše". Pogledajte u nečije oči i tamo ćete videti sve, oči nikada ne lažu.....zagledajte se i videćete dušu....a sa njom i njegov-njen Mesec. 
Sa još malo prakse i bez natalne karte znaćete u kom znaku se Mesec nalazi..


Gde se nalazi vaš Mesec?


Mesec je zapravo tamno telo i svetlo prima od Sunca. Sunce je ono svesno u nama, Mesec predstavlja ono što se ne vidi, ono nesvesno....dušu našu. Sve je lako kada je Mesec dobro postavljen u nečijem horoskopu, ali šta ćemo sa onim Mesecom, onom dušom koja to nije. Kako pomoći duši koja pati...jer ovakav Mesec može biti bezosećajan, neosetljiv, ravnodušan.  Jer Mesec je posrednik između unutrašnjeg sveta i onog spoljašnjeg.....što je posrednik bolje integrisan i mi se bolje osećamo.  

Gde se vama nalazi Mesec? Kakva je vaša duša? 
Naravno već znate šta ću reći ....ako ne znate (mada sumnjam da je puno vas koji to ne znaju) možete tu misteriju rešiti ako izradite svoju natalnu kartu. Recimo da imate Mesec u vatrenim znacima, (Ovan, Lav, Strelac) vi osećanja izražavate upravo tako vatreno, ponekad dramatično i gotovo uvek sa željom da skrenete pažnju na sebe, uzavrela je duša u vatrenim znacima i da li je to samo dim ili plamen sve jedno je,  ako imate Mesec u vazdušnim znacima (Blizanci, Vaga, Vodolija), vi imate želju da komunikacijom izrazite svoja osećanja, duša je poletna poput vetra, koji je nekada povetarc nekada i uragan, možda je vaš Mesec u vodenim znacima (Rak, Škorpija, Ribe), osećanja su ovde duboka, pomalo tajanstvena, duša kao brza reka ili naizgled miran okean, i ako je Mesec u zemljanim znacima (Bik, Devica, Jarac) emocije su praktične i težnja za sigurnošću je ovde izražena.....i duša takva praktična kao zemlja koja samo brine da rod bude unosan.
Ovo je najuopštenija slika Meseca u znacima, kao da sam rukom dotakla površinu nekog nepreglednog okeana....Ali takva je u duša. Bila mi je namera samo da vas podstaknem da razmislite o ovoj temi, o svom Mesecu i o samo jednom njegovom delu koji on predstavlja u našim horoskopima....jer Mesec nije samo duša, osim emocija on predstavlja i plodnost, trudnoću, žene, majku, porodicu, dom, domovinu...Seoba moje duše Olja Ivanjicki

Sunce u horoskopu kao osnovni pokretač svega će nam reći kakva nam je volja, a Mesec kakav nam je emotivni potencijal i šta ćemo sa tom voljom ućiniti. Mesec kao posrednik spoljnog i unutrašnjeg sveta ukazaće nam u kom pravcu ide naš život...osim duše i emocija, on nam daje sećanje, preko njega saznajemo naš genetički kod, iskustva naših predaka. Mesec je taj koji nam daje potrebu za negovanjem....kakvu i koliku zavisi od potencijala koji on nosi. 
Ipak ključna reč za nega je: emocija. Ljudi sa dobro postavljenim Mesecom imaju potrebu da pomažu ljudima, da se brinu o njima, jakog Meseca imaju umetnici, on je taj koji daje popularnost i harizmu...Dakle, ako vas neko pita koji ste znak, znaće kakva je vaša životna energija i koji je vaš životni cilj, podznak će dati važnu informaciju o temperamentu i kako se snalazite u životu i kako dolazite do cilja.....a Mesec je taj koji govori o emotivnom potencijalu koji nas zapravo vodi kroz život i po čemu se razlikujemo od ostalih živih bića na ovoj planeti....


Danas  je Mesec u...

Više o natalnom Mesecu kroz zodijačke znake možda ću pisati nekom drugom prilikom, ovde u ovom tekstu sam želela da se osvrnem na samo jedan od simbola Meseca a to je duša!!! 

"A mesec pojma nema, matora lola drema, (jutros je lumpov'o po Kini)"..... 
Gde je matori lola danas? Prolazi kroz znak Ovna...

A naše duše pod njegovim uticajem pomalo energične, impulsi jaki, pa su mnogi od nas energični, nervozni, željni akcije, delujemo spontano i impulsivno, pa je moguća nervoza.
Višak energije kod većine prisutan....

Međutim svi imamo svog natalnog Meseca (duša) i od njega zavisi kako primamo ovu energiju....i kako ova energija utiče pojedinačno na svakog od nas. 
Dok ovo pišem Mesec je u opoziciji sa RSaturnom i nekima od nas donosi kočnice, zatvorenost, tugu i melanholiju....I tako sa jedne strane Mesec nudi akciju kroz vatrenog Ovna, a sa druge strane opozicija je tu i na neki način nas koči.

Deca danas rođena do 6:20pm imaće Meseca u Ovnu, deca rođena u 6:22pm imaće Meseca u Biku. 
U drugi deo dana tako ulazimo sa energijom Bika, imaćemo želju za mirom, udobnosšću i sigurnošću....Usporiće nas ova energija, posle dva burna i energična dana gde je Mesec boravio u Ovnu....Prvi aspekt koji će Mesec u Biku praviti je sekstil sa RNeptunom iz Riba....sasvim lep način da uđemo u vikend, jer san će biti bolji posebno za one koji predhodna dva dana nisu najbolje spavali.....


A naša ........

  Duša Peva 

 


Нема коментара:

Постави коментар